Про війну по-справжньому: у рамках BookForum відкрився Ветеранський намет (фото)

IMG_2050

У рамках BookForum на площі перед Львівською оперою відкрився Ветеранський намет, де представлена література про війну, авторами якої є ветерани війни, волонтери, люди тим чи іншим чином причетні до бойових дій на сході України.

У Ветеранському наметі представлені близько сотні найменувань книг.

«Щодо цільової аудиторії, то в Україні є два окремих світи – люди, які дотичні до війни, і ті, хто ніяк до неї недотичний, але цікавиться цим питанням. І не маючи знайомих, які б воювали, їм якось ніяково чи страшно про це спитати. Такий прошарок людей є. В Києві з чотирьох тисяч проданих книжок про війну тисячу – це були книжки, які люди купили вперше. Крім того, записування подій в Україні відсутнє як пласт, немає жодної цензури. Ви тут можете прочитати і зраду, і перемогу, можливо, і про військовий злочин. Тобто цензури немає і, відповідно, читач може прочитати як це було, без цензури і слова замполітів», – каже Юрій Руденко, письменник, ветеран АТО та волонтер.

Він додає, що насправді уявлення людей про війну, які з нею не стикалися, сформоване на основі тих же радянських фільмів, коли біжать у бій з вигуками: «Ура!».

«Насправді, це зовсім не так. Коли люди будуть читати про війну, як це було, їхнє уявлення зміниться. Навіть Донецький аеропорт – найгарячіша точка – це не зажди був Сталінград. Було довге очікування, потім швидкий бій. Людина, яка не була на війні, не брала участі у бойових діях, вона їх не зрозуміє. Читаючи книжки від учасників війни, справжніх, живих, вони можуть сформувати своє певне бачення», – зазначає письменник.

Побутує хибна думка, що ветеранська література – це виключно мемуари.

«Нічого подібного. Є вірші, дитячі книжки, аналітика, художня література, в основі якої реальні події. На фоні реальної війни є детективи, містика, любовні романи, пригодницькі книжки. Є дуже широкий спектр жанрів. Тобто будь-яка людина, яка цікавиться тим чи іншим жанром, може знайти для себе потрібну книжку», – пояснює Юрій Руденко.

Він зазначає, що написати книжку – досить просто, а ось вже її просунути далі, розрекламувати не просто. Сьогодні є кілька видавництв, які ветеранську літературу зробили своїм напрямком, зокрема це видавництва ДІПА та «Білка».

До речі, Ветеранський намет вперше з’явився на «Книжковому Арсеналі» і його появі передував скандал. Видавництву ДІПА не було надано місця про їхніх книг.

«Міністерство у справах ветеранів підійшли до керівництва «Книжкового Асеналу» і поцікавилися, чому. І тоді було вирішено надати ветеранській літературі окреме місце і формат. Цілком нормально, що формат виглядає саме так. Намет – це те, що можна швидко зібрати і перенести в інше місце. Тому такий формат для нас дуже цікавий. Автори, які принесли нам книжки, видаються у різних видавництвах. Якщо ти пишеш про війну, воював чи був волонтером, якщо для тебе це війна, то ласкаво просимо. Близько сотні книжок у наметі», – розповіла представниця видавництва «Білка» Ірина Білоцерковська.

Заразу Ветеранському наметі представлено близько 90 найменувань книг.

«Найбільше книжок про війну видає видавництво ДІПА. Вони одні з перших почали так масово видавати. Ми також видаємо. Дуже приємно, що автори приходять до мене і запитують чи можемо видати цю літературу. І це власне література, а не просто мемуари, листи, щоденники. Це вже і романи, оповідання, різні жанри. Ринок завжди сам вказує, що видавати, а що ні. Якщо порівнювати з 2015 роком, то книжок стало у сотні разів більше. Крім того, на «Книжковому Арсеналі» наш намет за продажами був другим чи третім, вигравши у більшості великих видавництв. Десь 30% людей до того, як купили книжки нашого видавництва, про війну раніше нічого не купували», – резюмувала Ірина Білоцерковська.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: