Рада ухвалила закон, який удосконалює систему ProZorro

69699230_2461316983916396_3867012983645274112_n

Парламент у другому читанні прийняв проект закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель.

За це рішення проголосували 292 депутати.

Ідеолог системи ProZorro Максим Нефьодов пояснив у Facebook, які відбудуться зміни через півроку після публікації закону :

  • Обов’язкове використання Prozorro при закупівлях від 50 тис. грн (нова спрощена процедура) — це виводить з тіні понад 250 тис. закупівель;
  • Запровадження персональної відповідальності посадових осіб (зокрема, керівників органів) за порушення законодавства у сфері публічних закупівель: штраф від 2 до 10 тисяч неоподаткованих мінімумів (34-170 тис. грн)
  • Можливість виправлення помилок у тендерних пропозиціях протягом 24 годин;
  • Можливість консультації з бізнесом для замовників на етапі підготовки до тендеру;
  • Боротьба з «оскаржувальним тролінгом»: можливість впровадження диференційованої плати за оскарження тендеру в АМКУ постановою Уряду (обраховується у % від вартості предмета закупівлі), неможливість відкликати скаргу;
  • Prozorro.Market — онлайн-магазин для бюджетних установ: запровадження електронних каталогів поширених товарів, які адмініструватимуться централізованими закупівельними організаціями та спрощуватимуть процес закупівлі для бюджетної установи до кількох кліків
  • З'явиться новий інструмент для боротьби з демпінгом – система підсвічуватиме аномально низьку ціну. Постачальник матиме її обгрунтувати для укладання договору з замовником.
  • Медичні препарати можуть закуповуватися через міжнародні організації ще 2 роки - кабмін буде затверджувати перелік ліків, а звіти будуть оприлюднюватись в ProZorro .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: