Торгівлю землею дозволять із 1 жовтня 2020 року - Кабмін

земля
Фото ілюстративне

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що торгівля землею стане можливою з 1 жовтня 2020 року. Про це він сказав на конференції з питань реформи управління земельними відносинами.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що торгівля землею стане можливою з 1 жовтня 2020 року. Про це він сказав на конференції з питань реформи управління земельними відносинами, повідомляє «Лівий берег».

«Ми відкриваємо ринок не відразу, тому що до цього потрібно підготуватися. Чесно кажучи, ми думали зробити це з 1 липня наступного року, але потім проконсультувалися з людьми, які реально обробляють землю, і вони сказали, що не дуже вдала ідея робити це влітку. Тому зараз модель, яку ми пропонуємо, передбачає відкриття ринку з 1 жовтня наступного року», - повідомив прем'єр-міністр України.

За його словами, купувати землю зможе тільки український громадянин або українська компанія.

Комунальну і державну землю продаватимуть на публічних торгах.

Нинішні орендарі матимуть першочергове право на купівлю своїх ділянок.

Буде встановлено антимонопольні ліміти 15% на рівні області і 0,5% на рівні країни.

Гончарук вважає, що проведення земельної реформи додасть 2% до зростання ВВП України.

«Для України найближчі декілька років будуть дуже непростими. У нас складна ситуація з переговорами з РФ про продовження [газового] транзиту. За наступні два роки нам необхідно віддати більшу частину боргів, наступного року кожна третя гривня піде на погашення боргів. Уявіть, під яким вантажем ми зараз перебуваємо. Світ розвивається дуже швидко, і щоб розвиватися швидше, не відставати, нам потрібно бути сміливими. У нас немає права зберігати рудиментарні інструменти в 21 столітті», - сказав прем'єр-міністр.

Нагадаємо, в Україні багато років діє мораторій на продаж землі, його вперше ввели в 2002 році терміном на п'ять років. Мораторій розглядали як тимчасовий захід, обумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. Відтоді мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2020 року. Продовження мораторію має технічний характер, оскільки продаж землі все одно заборонений через відсутність закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти. Попередній президент Петро Порошенко наприкінці своєї каденції підтримав земельну реформу, але проти неї була Верховна Рада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: