Етика під розписку: у львівській мерії розробили правила поведінки для посадовців

DSC_2738

Виконавчий комітет Львівської міськради погодив Кодекс етичної поведінки посадових осіб та працівників виконавчих органів мерії, її установ, організацій та комунальних підприємств.

У ньому прописані стандарти поведінки, яких повинні дотримуватися працівники ЛМР, їхні права, а також визначено норми поведінки, яка вважається неприйнятною.

«Цей кодекс був розроблений робочою групою, куди входили представники громадських організацій та сфери бізнесу, охочі мешканці та працівники міськради. Кодекс охоплює 3 частини: стандарти поведінки, права працівників та неприйнятна поведінка», — пояснила спеціалістка сектору з питань доброчесності і запобігання корупції ЛМР Уляна Федорович.

За її словами, до створення проекту кодексу були залучені докторка наук з державного управління, професорка Марія Рудакевич, а також міжнародний експерт із питань запобігання корупції організації «Governance and Integrity» Франс Гередтс. Він отримав позитивні відгуки від експертів громадської організації Центр «Ейдос».

Кодекс також пройшов публічне обговорення за участю посадовців мерії, представників громадськості, бізнесу, неурядових організацій, зокрема платформи «Антикорупційний форум Львівщини», аналітично-адвокаційного центру «Львівський регуляторний хаб» та Громадської мережі «Опора».

Згідно з кодексом, працівники ЛМР повинні сповідувати, зокрема, такі цінності і принципи, як  нетерпимість до корупції, політична нейтральність, прозорість і відкритість, обґрунтованість рішень та дій.

До прав працівників належать належні умови праці, вільні від дискримінації, цькування, залякування, погроз, шантажу, фізичного, психологічного, фінансового, бюрократичного або адміністративного тиску.

Крім цього, вони мають бути захищені від безпідставних звинувачень, осуду, незаконного переслідування, звільнення з посади та інших негативних заходів впливу (переведення, атестація, зміна умов праці, відмова в призначенні на вищу посаду, скорочення заробітної плати тощо) або загроз таких заходів, спричинених повідомленням працівниками про порушення законів України та про вчинення неприйнятної поведінки зазначеної у Кодексі іншими працівниками.

В документі також прописали право працівників на помилку.

«Допущення помилки при виконанні ініціативної дії, яка не дала очікуваного результату внаслідок непередбачених обставин, без покарання та осудження, якщо такі дії не порушують законів України та не завдають істотної шкоди», - йдеться у кодексі.

Серед стандартів поведінки є такі пункти, як «не займатися у робочий час діяльністю, яка є несумісною чи відволікає від належного виконання безпосередніх службових обов’язків та виходить за межі компетенції працівника», а також утримуватися від прийняття будь-яких подарунків, послуг чи привілеїв для себе чи для своїх родичів та друзів, або осіб чи організацій, з якими мають/мали спільні ділові або політичні інтереси, якщо це розцінюється чи може розцінюватись як нагорода за дії, пов’язані з службовими обов’язками працівників».

Водночас працівники не повинні зловживати владою, повноваженнями та/чи впливом, вимагати та приймати подарунки у зв’язку з виконанням службових обов’язків,  працювати в умовах реального конфлікту інтересів та замовчувати про потенційний конфлікт інтересів, зловживати та/чи привласнювати ресурси, які перебувають у їхньому розпорядженні у зв’язку із виконанням службових обов’язків, вдаватись до міжособистісних порушень, які принижують гідність інших осіб, вдаватись до професійних порушень, які можуть проявлятися у зловживанні правами, неякісному наданні послуг чи виконанні службових обов’язків тощо. Всі ці дії, згідно з кодексом, належать до неприйнятної поведінки.

«Я би дуже хотів, аби кодекс був доведений і з ним були ознайомлені всі керівники підрозділів ЛМР і керівники комунальних підприємств під розписку. До всіх керівпрацівників міськради та ЛКП. Кожен керівник, який має підлеглих, має цей документ мати, прочитати його, провести роботу з підлеглими  і це має бути певний дороговказ для міської ради», - підсумував міський голова Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: