Як на Яворівському полігоні проходять найбільші в Україні військові навчання для 14 країн (фоторепортаж)

IMG_2463

Протягом останніх двох тижнів вересня на Львівщині, на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ ім. Сагайдачного, тривають навчання «Rapid Trident – 2019».

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

Командно-штабна фаза навчань уже відбулася і тепер армійці  відпрацьовують спільні дії за сценарієм протистояння збройній агресії. Сьогодні на полігоні демонстрували практичну фазу навчань. «На цій демонстрації ви побачили, як виглядає майбутнє Збройних сил України. Замість того, аби партнери та члени НАТО приїжджали та наставляли українських армійців тут, колись ми будемо всі разом стояти пліч-о-пліч, - заявив співккерівник навчань з американського боку Тіматі Клівленд. – Трансформація на західну військову доктрину займе якийсь час, а сьогодні була демонстрація того, як в принципі це виглядатиме у майбутньому».

Основна легенда навчань – спільне протистояння збройній агресії та відновлення контролю над уявним державним кордоном. «Навчання такого масштабу в Україні проводяться вперше, до них залучено понад 3700 військовослужбовців 14 країн світу та понад 600 одиниць озброєння та військової техніки. – пояснив співкерівник навчань з українського боку Олександр Жакун. – Мета навчань – це досягнення взаємосумісності підрозділів та військових частин ЗСУ з військовими підрозділами збройних сил США та країн членів та партнерів НАТО. Це полягає в подоланні мовного бар’єру, єдиному алгоритмі планування бойових дій, відпрацюванні єдиних документів за стандартами НАТО, єдиному управлінні та інтеграції організаційно-штатної структури до стандартів НАТО».

Зокрема, цьогоріч на навчаннях використали сучасні системи імітації бойової стрільби MILES. Вони значно підвищують реалістичність польової фази навчань. Командно-штабна фаза, яка завершується сьогодні, проводиться за допомогою систем імітаційного моделювання, тобто, потужних комп’ютерів та унікального програмного забезпечення, які дозволяють моделювати дії своїх підрозділів та умовного противника у єдиному віртуальному просторі в режимі реального часу. «Практична фаза не грає дуже великої ролі, велику роль грають етапи планування та підготовки, - коментує старший лейтенант ЗСУ, учасник навчань, Володимир Балахан. – Від того, як спланована операція, вже залежить результат на практиці, й планувати операції, прораховувати усі можливі сценарії - це досвід».

Для проведення навчання залучено понад шість сотень одиниць автомобільної техніки та бойових броньованих машин різного класу, а також чотири гелікоптери Мі-8 бригади армійської авіації, які виконуватимуть у рамках навчання широкий спектр завдань: від медичної евакуації, до висадки десанту.

Найчисельніше військове представництво, властиво, мають співорганізатори навчань – Україна та США. Так, від України на Яворівському полігоні тренується 10 Гірсько-Штурмова бригада майже у повному складі та зведена Литовсько-Польсько-Українська бригада. США та Канаду представляють майже 500 військовослужбовців. Крім того, навчань залучені військові Італії, Польщі, Болгарії, Грузії, Великобританії, Молдови, Румунії та інших країн. Цікаво, що до навчань з боку України залучили також підрозділи оперативного забезпечення та батальйонно-тактичну групу МВС, до якої увійшли військовослужбовці НГУ, Держприкордонслужби, Нацполіції, ДСНС, УДОУ, та ВСП ЗС України.

«Сьогоднішня демонстрація – лише видима частина процесу, який іде й Збройних силах України та інших силах оборони щодо переходу на стандарти НАТО, на нарощування спроможностей, відпрацювання роботи об’єднаних сил країни з нашими партнерами, - заявив міністр оборони України Андрій Загороднюк. – Ці навчання йдуть постійно, в нас є декілька міжнародних програм тут, на Яворові, та в інших частинах України. Для нас величезний пріоритет – розбудова ЗСУ і сил оборони за західними стандартами, що, власне, і відбувається. Для нас це не теоретичні знання, бо триває ООС, де багато з цих навичок ми використовуємо практично. Ми розраховуємо на те, що з кожним роком наші збройні сили стають все сильнішими, й це підтверджується нашими партнерами, наглядачами, консультантами, тренерами, які сюди приїжджають».

Міністр додав, що перехід на західні стандарти в обороні не обмежуються лише тренуваннями військових. «Ми йдемо по розробці міжнародних доктрин, тобто настанов. З  цього року будемо чітко планувати перехід бойових частин на стандарти, яким навчаються тут, в Яворові. Ці плани будуть досить амбітними», - уточнив Андрій Загороднюк.

Також міністр прокоментував нещодавнє висловлювання нардепа Яременка щодо виведення з України американських військових інструкторів. «Вони нам абсолютно потрібні», - заявив міністр оборони, відповідаючи на питання журналістів про іноземних інструкторів. «Є плани щодо наступного року на навчання. Такі навчання абсолютно потрібні й ніхто не збирається їх скасовувати, - додав міністр Загороднюк. – Якщо ми розбудовуємо армію, то маємо це робити за натівськими стандартами, а тренування – це критична частина цього процесу. Тому, звичайно, ми будемо продовжувати такі навчання. Мало того, ми будемо їх розширювати!»

В Міноборони вже анонсували, що у рамках навчання відбуватиметься проведення оцінки НАТО 1-го рівня двох українських підрозділів: роти РХБ захисту та роти оперативного забезпечення на предмет взаємосумісності та відповідності стандартам Північноатлантичного альянсу. Навчання заплановані до 28 вересня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: