Українська делегація не братиме участі в осінній сесії ПАРЄ

парє

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко повідомив, що таке рішення ухвалено через ігнорування в ПАРЄ інтересів України.

Про це повідомляє ІА «УНІАН» з посиланням на допис Богдана Яременка у Фейсбук.

«Найскладнішим сьогодні є питання ПАРЄ. Не маючи іншої нагоди реагування на порушення цією організацією власних принципів, і зіштовхнувшись з достатньо відвертим ігнорування її інтересів, Україна наразі утримається від відрядження своєї делегації на найближчу сесію ПАРЄ», - повідомив він.

Яременко додав, що народні депутати мають намір проводити консультації з представниками інших країн-членів Ради Європи щодо плану повернення довіри до ПАРЄ. «Натомість зосередимось на підготовці нашої делегації та проведенні консультацій з іншими державами членами РЄ з метою вироблення плану повернення довіри до ПАРЄ. Цей підхід підтримала переважна більшість фракцій українського парламенту», - зазначив він.

Довідка. 17 вересня у Верховній Раді сформували новий склад української делегації в ПАРЄ. Головою делегації стала народний депутат від «Слуги народу» Єлизавета Ясько. Першим заступником голови делегації обрали депутата від «Батьківщини» Сергія Соболєва. Осіння сесія ПАРЕ відбудеться у Страсбурзі з 30 вересня по 4 жовтня.

У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму. У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політики назвали шантажем. 25 червня 2019 р. ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій. 26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без запровадження будь-яких санкцій. На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково залишили літню сесію. 1 липня Комітет Верховної Ради (VIII cкликання) у закордонних справах підтримав рішення про призупинення участі української делегації в роботі ПАРЄ до виконання російською делегацією низки умов щодо заручників і припинення переслідування кримських татар.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: