Звільнити чи відсторонити: як Львівська облрада в один день прийняла два різних рішення щодо начальника обласної поліції

IMG_0952

Сьогоднішній день в ЛОДА та облраді минув під знаком звільнення начальника обласного управління Нацполіції Василя Віконського, через суботні події у Соснівці.

«Розбір польотів» розпочався ще зранку, під час апаратної наради у ЛОДА. Там, Василь Віконський розповів, що поліція отримала виклик про блокування залізничних шляхів. Місцева поліція, яка виїхала на виклик, згодом попросила про підкріплення. Начальник управління також заявив, що рішення про розблокування приймав самостійно, однак наказ давав не про силовий розгін, а лише про «відтіснення» протестуючих.

Кілька активістів, які прийшли на апаратну нараду вимагали, щоб Віконський негайно написав рапорт на звільнення.

Зрештою, рапорт попросив написати і сам голова ЛОДА Маркіян Мальський.

«Я за те щоб, все відбувалося в юридичній площині, але ситуація вийшла з під контролю.  Поліція має право застосовувати силу, але переглянувши відео, я вважаю, що було надмірне застосування сили і перевищення повноважень», - заявив Маркіян Мальський.

Втім, Василь Віконський запевнив, що напише рапорт лише за вказівкою керівника Нацполіції.

Це розлютило активістів, яких до кінця апаратної наради значно побільшало. Вони деякий час не випускали Віконського з приміщення вимагаючи написати рапорт негайно.

«Пан голова ЛОДА не призначав мене на цю посаду. Нехай він напише звернення на ім’я міністра чи Президента», - заявив Віконський.

Почувши, що він має йти звітувати на сесію облради, активісти таки випустили начальника управління супроводжуючи його вигуками «Ганьба!».

На сесії облради екзекуція Віконського повторилася і тривала вже значно довше. Начальник управління повторив все, що перед тим розповів під час апаратної наради, а потім довго відповідав на запитання депутатів.

Зокрема, він розповів, що проводиться службове розслідування щодо правомірності застосування деякими поліцейськими спецзасобів та участь у сутичках поліцейських без розпізнавальних шевронів.

Віконський ще раз підтвердив, що за власною ініціативою писати рапорт на звільнення не буде і дав зрозуміти, що вважає свої дії правильними, але жалкує що «недостатньо вивчив політичну складову питання», та не проконсультувався з ЛОДА.

Зрештою депутати проголосували за рішення, в якому вимагали провести розслідування дій правоохоронців, а поки воно триватиме, відсторонити Віконського від посади. Як пояснив голова ЛОР Олександр Ганущин, після того, що сталося Віконський не зможе працювати на Львівщині, а МВС це дає більше простору для вирішення його подальшої долі.

Ганущин вважає, що попри запевнення Віконського, рішення про силову акцію приймав не він, а метою було побачити реакцію суспільства на такі дії силовиків.

«Це є проба суспільної реакції на подразник, зразка 2013-2014 років», - заявив голова облради.

Втім, історія на цьому не закінчилася. Категорично невдоволені м’яким формулюванням активісти повернулися до зали після перерви і заблокували трибуну, вимагаючи, щоб облрада повернулася до питання відставки Віконського.

На запевнення Ганущина, що згідно регламенту це неможливо, активісти не реагували і відмовлялися розблокувати трибуну. З ситуації вирішили вийти прийнявши нове звернення. Його проект внесли у порядок денний, втім активісти відмовилися чекати кінця сесійного дня, коли приймаються усі звернення та заяви обласної ради. Після нетривалих переговорів депутати вирішили піти їм назустріч і в цьому. Вони відразу проголосували за звернення, в якому Віконського вимагали уже не просто  тимчасово відсторонити, а звільнити.

Лише після цього, задоволені активісти полишили сесію, залишивши депутатів з двома різними рішеннями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: