Спецпредставник Держдепу в Україні Курт Волкер подав у відставку

merlin_158531811_aaab7ac0-f029-4144-bda7-a7c374a1378c-jumbo
Фото: nytimes.com

Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер заявив держсекретарю Майклу Помпео, що йде з посади. 

Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер заявив держсекретарю Майклу Помпео, що йде з посади.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на The New York Times та CNN.

Очікується що Волкер буде допитаний на наступному тижні, у зв’язку із розслідуванням імпічменту президента США Дональда Трампа Палатою представників.

Як йдеться у повідомленні видання, від’їзд Волкера з України відбувся через декілька днів після розмови Трампа і Зеленського, під час якої президент США намагався тиснути на українського колегу з приводу розслідування відносно родини Джо Байдена.

У п’ятницю лідери Палати представників оголосили, що будуть допитувати Курта Волкера.

CNN підкреслює, що Волкер став одним із ключових гравців у скандалі щодо Байдена.

За інформацією телеканалу, саме спецпредставник Держдепу допоміг організувати зустріч адвоката Трампа Рудольфа Джуліані та помічника Зеленського Андрія Єрмака.

Повідомлення ж про відставку Волкера надійшло через декілька годин після того, як комітет із закордонних справ Палати представників оголосив про наміри його заслухати.

"Ми все ще очікуємо почути все, що він знає про цей скандал", – повідомили в Конгресі.

Проте, досі не є зрозумілими, чи відбудеться розмова Волкера із комітетом у заплановану дату.

Сам же Джуліані раніше поділився з CNN повідомленнями із спецпредставником Держдепу з питань України, де останній уточнює деталі запланованої зустрічі адвоката Трампа з помічником Зеленського Єрмаком.

Як повідомляє Гордон, Волкер у різні роки працював у ЦРУ, Держдепі і Раді національної безпеки США. У 2008–2009 роках був постійним представником США в НАТО. Спецпредставником США з питань України став у липні 2017 року.

Канал CNN зазначив, що Волкер подав у відставку наступного дня після публікації скарги співробітника американської розвідки на телефонну розмову президента Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським. Волкера було згадано у скарзі.

У документі зазначено, що 26 липня, наступного дня після розмови президентів, Волкер прибув в Україну і зустрівся із Зеленським та іншими українськими політиками. Разом зі спецпредставником був посол США в Євросоюзі Гордон Сондленд. За даними інформатора, Волкер і Сондленд давали Зеленському поради, що робити з вимогами Трампа до українського президента.

Крім того, інформатор заявив, що починаючи з середини травня 2019 року, чув від численних американських чиновників, що особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані "в обхід процедури ухвалення рішень у сфері національної безпеки" спілкувався з українськими чиновниками, ретранслюючи їм повідомлення від Трампа і здійснюючи зворотну комунікацію. Він пише, що в цей період часу Волкер і Сондленд зустрічалися з Джуліані у спробі "не допустити шкоди нацбезпеці США". Також Волкер і Сондленд, як зазначено в скарзі, зустрічалися з представниками нової української влади не тільки, щоб обговорити поточні політичні питання, а й щоб навчити їх "розуміти і реагувати на послання", які находять з офіційних каналів і з боку Джуліані.

Текст скарги було опубліковано після скандалу у США. У середині вересня в ЗМІ з'явилася інформація, що Трамп міг тиснути на українського президента, про що співробітник американської розвідки повідомив в офіційній скарзі на ім'я керівництва.

Глава Білого дому дав згоду на публікацію повної нередагованої стенограми своєї розмови з українським лідером. 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. Як випливає з документа, під час розмови Зеленський пообіцяв американському президентові, що новий генпрокурор України розгляне ситуацію зі справою проти компанії Burisma, членом ради директорів якої був син ексвіцепрезидента США Джо Байдена Гантер. Також президенти в негативному тоні висловилися про колишню послиню США в Києві Марі Йованович. Окрім того, Зеленський заявив, що країни Євросоюзу роблять набагато менше, ніж США, в питанні санкцій проти Росії.

Трамп після цього заявив, що представники Демократичної партії мають попростити в нього вибачення.

У мін'юсті США не виявили порушень закону в розмові Трампа із Зеленським і відмовилися від подальшого розслідування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: