Історія з мозаїкою «Океану» навчила людей більше цікавитися мистецтвом, — Остап Патик

IMG_3222

Сьогодні, 30 вересня, керівник реконструкції мозаїки «Море і риби» Остап Патик розповів про перебіг робіт над відновленням пам'ятки.

У понеділок, 30 вересня, керівник реконструкції мозаїки «Море і риби» Остап Патик розповів про перебіг робіт над відновленням пам'ятки. 

Нині бригада будівельників розпочала роботи з нанесення рельєфу. Керує процесом відновлення син автора оригінальної пам'ятки Володимира Патика - Остап Патик. На думку керівника реконструкції, провести роботи і зробити майбутню мозаїку максимально автентичною можливо, бо для цього є достатньо технічних засобів матеріалів. «Сьогодні в нас є перший день на об'єкті, вже є зібрана повністю бригада майстрів, є модель, виготовлена згідно 3-Д скану. В роботі застосовуємо пристрої, які забезпечують абсолютно точну глибину до півсантиментра-сантиметра. Зараз готуємо рельєф, тобто основу під мозаїку. Розбили площину на три частини, поступово будемо готувати кожну окрему ділянку».

Усі роботи фінансує компанія-забудовник. За словами Остапа Патика, роботи з рельєфом планують завершити за місяць.

«Якщо погода буде така як сьогодні, маю надію за місяць часу зробити цей рельєф. Думаю, що забудовники будуть працювати так само нормально. Сьогодні є перший день проведення реконструкції. Наголошую, саме реконструкції: бо є збережені залишки старої плитки. Мозаїка буде дороблятися з тими матеріалами, які використовувалися під час першої будови. Крім того, можу сказати, що у зв’язку з широким розголосом інформації дуже багато людей зголосилося. Тобто матеріалу вже є більше, ніж треба. Спочатку ніби було мало, а тепер дзвонять і ми вже вибираємо. З тим проблем нема. Зі мною також працюватиме двоє майстрів старшого покоління, які ще працювали у бригаді з моїм батьком і відповідно мають досвід роботи з цим матеріалом на такому ж рельєфі», - заспокоює Остап Патик.

Аби мінімізувати ризики негативних наслідків погодних умов, будівельники вирішили звести жерстяний саркофаг над територією будови, у якому також забезпечать освітлення та інші необхідні для роботи умови.

«Зараз поки відносно тепло і нема дощу, ми працюємо без саркофагу, нам легше. Але скоро у зв’язку з тим, що може бути погіршення погодних умов: дощ, сніг, вітер і так далі. Буде збудований саркофаг – така собі коробка з бляхи, трохи утеплена –  тоді ми вже працюватимемо у ньому з освітленням, зі всім, щоби в нас не було через негоду затримок у роботі. Конструкція фундаменту є достатньо міцна, навіть міцніша за попередню. Та була із цегли, а нова збудована на армопоясі. Тож простоїть дуже довго», - запевнює керівник робіт.

Остап Патик також переконаний, що інцидент з відновленням мозаїки можна трактувати і в позитивному ключі.

«У цілому я думаю, що цей інцидент можна трактувати і позитивно, бо він дав поштовх людям більше цікавитися мистецтвом. На виконання робіт зголосилося двоє волонтерів, поки вони займатимуться підсобництвом: сверління, зварка, накручування дротів, розчин - а згодом, цілком можливо, проводитимуть фахові роботи».

Також сьогодні стало доступним активне посилання на онлайн-трансляцію проведення робіт з відновлення мозаїки.

Нагадаємо, у лютому ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» отримала містобудівні умови та обмеження на реконструкцію магазину «Океан». При цьому, забудовник неофіційно пообіцяв зберегти у новому проекті цінну мозаїку радянських часів. Втім, 18 липня стіна з мозаїкою була знесена. Наступного дня після зруйнування мозаїки виконком міськради ухвалив рішення про проведення перевірки на встановлення факту порушення договору, а 31 липня Державна архітектурно-будівельна інспекція констатувала порушення і наклала штраф у розмірі 90 тисяч гривень. За результатами перевірки також було видано приписи про зупинення будівельних робіт. Зрештою власник будівельної компанії пообіцяв не лише відновити мозаїку, а й надати місту 1 000 кв. м приміщень під художню школу чи мистецький коворкінг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: