Вікно в Європу. На Львівщині за понад 670 мільйонів планують збудувати дорогу до нового пункту пропуску

4ce5dfa2-2511-4255-96bb-69dd24b5dd84

27-28 вересня у селах Сянки та Боберка Турківського району відбулись масштабні Європейські Дні Добросусідства «Кордон 351».

27-28 вересня у селах Сянки та Боберка Турківського району відбулись масштабні Європейські дні добросусідства «Кордон 351».

Європейські дні добросусідства покликані нівелювати бар’єри та змінювати спосіб життя людей з обох боків українсько-польського кордону, а також має закликати до дискусії на тему добросусідських стосунків у прикордонному регіоні та розбудови доступності, зокрема нових пунктів пропуску.

Під час Днів добросусідства було презентовано можливість розбудови українсько-польського кордону у селі Боберка, а саме облаштування нового пункту пропуску «Боберка-Смольник». Усі охочі мали можливість поставити свій підпис під зверненням до очільників країн щодо необхідності відкриття пункту пропуску.

Як розповів голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, аби говорити про новий пункт пропуску, спершу треба збудувати автомобільну дорогу Боберка-Бориня.

«За 10 кілометрів звідси Бескиди з'єднуються з Бещадами, там пролягає колючий дріт, і фактично найближчий пункт пропуску за 100 кілометрів звідси. У нас є ідея, щоб ці гори, і ці люди, які штучно розділені кордоном, отримали шанс. Цей шанс називається — Боберка-Смольник,. Це назва пункту пропуску, який ми будемо пробувати втілювати в життя», - розповідає Олександр Ганущин.

Голова Львівської облради додав, що вартість будівництва дороги до майбутнього пункту пропуску оцінюють у 671 мільйон гривень.

«Завдання української сторони буде дуже просте і одночасно складне, це збудувати 26,8 кілометра дороги там, де її ніколи не було. Для того, щоб поставити питання будівництва пункту пропуску, треба зробити дорогу. Ціна питання — понад 670 мільйонів гривень. Фінансування з обласного бюджету не вистачить, і ми розраховуємо на ініціативу президента України Володимира Зеленського щодо розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки», - каже Ганущин.

Так виглядає територія, де хочуть облаштувати пункт пропуску

Ганущин зазначив, що на Львівщині є дуже мало пунктів пропуску, а за нормами, згідно з якими живе об'єднана Європа, пункти пропуску мають бути кожні 25 кілометрів.

«Хочу нагадати, що за часів Радянського Союзу було 3 пункти пропуску — Чоп, Шегині і Варшавка. Зараз ситуація інша, за нормами яких живе об'єднана Європа пункти пропуску мають бути кожні 25 кілометрів. З одного боку, я розраховую, на карпатську програму, а з іншого, я думаю, що ми в Україні дозріваємо до спеціалізованої програми розвитку прикордонної інфраструктури, і дуже важливо, аби ця програма була закладена окремою стрічкою в державному бюджеті, а найголовніше – щоб її реалізацію передали з Києва на місцеві органи влади, тому що всі попередні спроби, коли Державна митна служба України бралася за пункти пропуску, вони, на жаль, всі були невдалими», – сказав Ганущин.

Виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати — Україна» Галина Литвин наголосила на тому, що увага до події, ініціативи знизу, свідчить про те, що це питання зараз на часі.

«Ми тішимося, що на наших Днях добросусідства були представники парламенту, очільники області. Зараз важливо ініціювати розбудову дороги і створення певних документів, які необхідні для того, аби уряди України та Польщі почали приймати рішення щодо відкриття пункту пропуску», - сказала Галина Литвин.

Нагадаємо «Боберка-Смольник» – один із чотирьох нових пунктів пропусків на кордоні із Польщею, які планують збудувати найближчим часом. Йдеться про пункти пропуску «Лопушанка-Міхновець» (Львівська область), «Адамчуки-Збереже» (Волинська область), «Лубня-Волосате» (Закарпатська область). Сьогодні у Львівській області є шість пунктів пропуску на кордоні із Польщею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: