Половина мешканців Львівщини, які торік отримували субсидії, можуть залишитися без них

субсидія2

Для українців жовтень – не лише черговий місяць в календарі. Стовпчик термометра падає, на носі опалювальний сезон, а це означає, що розпочинається сезон субсидій за житлово-комунальні послуги. 

Для українців жовтень – не лише черговий місяць в календарі. Стовпчик термометра падає, на носі опалювальний сезон, а це означає, що розпочинається сезон субсидій за житлово-комунальні послуги.

Вже відсьогодні, 1 жовтня, відділи соціального захисту розпочали процес продовження субсидій. Він стосується тих, у кого субсидія залишалася впродовж літнього періоду. Решті охочих отримати допомогу від держави потрібно наново подавати документи і заповнювати декларацію про доходи.

«У порівнянні з вереснем, зараз є вже досить багато людей. Але ми до цього готувались, бо завжди на початок опалювального періоду в нас збільшується кількість звернень, – розповідає завідувачка сектору прийняття заяв Шевченківського соцзахисту Львова Тетяна Шевченко. – Найбільший наплив очікуємо в листопаді. Пенсіонери, яким треба звертатись, вже приходять до нас. Зараз набагато менше сімей отримують субсидію, але спрогнозувати, скільки саме їх буде – важко. Адже раніше (2015 року) субсидію давали всім – і тим, хто працює і хто не працює. Зараз же є люди, які отримують зарплату меншу мінімальної – їм не належить субсидія. Є члени сім’ї, які не зареєстровані в помешканні, але їх дохід однаково враховують. Чоловіка до дружини і навпаки. Тому багатьом громадянам за доходами субсидії не виходять».

Цьогоріч субсидія залишатиметься монетизованою, тобто її видаватимуть «на руки». А от грошей виділили менше. У бюджеті-2019 на субсидії закладали 55,1 млрд. грн., а на 2020 рік – лише 47,6 млрд. (на 14,5% менше).

Попри це, в уряді переконують, що цих коштів має вистачити для всіх, хто звернеться за субсидією.

«Після оприлюднення проекту бюджету на 2020 рік у ЗМІ поширюється інформація про зменшення видатків на субсидії, що призведе до скорочення кількості одержувачів. За повідомленнями медіа, їхня чисельність зменшиться на 10%», – написала в соцмережі міністр соціальної політики Юлія Соколовська. – Хочу запевнити, що ця інформація не відповідає дійсності і є результатом неправильної інтерпретації фактів. Скорочення видатків не призведе до скорочення одержувачів!

У проекті Бюджету на 2020 рік закладено 47 628,6 млн. грн. на виплату пільг та субсидій. Цієї суми вистачить для задоволення потреб усіх категорій населення, які потребуватимуть державної допомоги з оплатою комунальних послуг».

За словами Соколовської, українці стали більше заробляти, а відтак відпала потреба в субсидіях: «Це скорочення спричинено виключно економічними факторами: за рахунок індексації пенсій, збільшення рівнів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму доходи українців зросли».

На місцях прогнози не настільки оптимістичні. Начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог Департаменту соціального захисту населення Василь Гельбич розповів, що ще минулого року в Львівській області субсидії отримували 460 тисяч родин, на цей – прогнозують близько 225 тисяч.

«Порівняно з попередніми роками, кількість отримувачів субсидії дещо зменшиться. Адже позаминулої зими (2017-2018) кількість субсидіантів сягала майже 460 тисяч родин, а це фактично більше половини мешканців нашої області, – розповідає Гельбич. – Згодом ввели низку нових правил, які передбачають врахування доходів і чоловіка, і дружини, навіть якщо вони окремо мешкають, майновий стан, авто, яким є менше 5 років, обмежили надання субсидії непрацюючим особам, боржникам за житлово-комунальні послу тощо».

Відтак за новими правилами ще минулої зими «відсіяли» майже половину отримувачів субсидій.

У Департаменті соцзахисту достеменно не знають, чи вистачить їм суми, на 14,5% меншої, ніж минулого року. У випадку дефіциту, ймовірно проситимуть в Кабінету міністрів ще коштів.

До слова, найпростіший спосіб визначити, чи можна претендувати на субсидію – порахувати дохід і порівняти з витратами на комунальні послуги. «Комуналка» не повинна перевищувати 15% доходу, все, що понад цією планкою – покриє держава.

«Щоб приблизно уявити, чи буде субсидія і яка – просто візьміть платіжку де є максимальна плата за житлово-комунальні послуги, наприклад грудень чи лютий. Умовно, там є 3 тисячі до оплати за всі послуги. А пенсія в обох, хто проживає в квартирі, по півтори тисячі, тобто разом також три. Беремо 15% від суми - 750 грн. Решту 2250 грн. видасть держава за відповідний місяць. Щоб отримати точну інформацію щодо отримання субсидії – слід звернутись безпосередньо до органу соціального захисту населення за місцем проживання», пояснює Василь Гельбич.

Громадяни, які намагаються обдурити державу, оформлюючи субсидії, ризикують потрапити в неприємності. Як повідомили в департаменті соціального захисту, внаслідок перевірки за півроку, і субсидію, і допомогу повернули державі 1637 сімей Львівщини (сума повернених коштів – близько 5 млн. гривень).

Довідка

Через нові правила нарахування житлово-комунальних компенсацій в 2019 році право на отримання субсидії втратили наступні категорії громадян:

·        орендодавці, які не задекларували доходи від надання майна в оренду

·        особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень

·        власників автомобілів, з дня випуску яких минуло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами

·        особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або в інший законний спосіб набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб

·        боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень)

·        власники житлових приміщень з великою квадратурою: площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку – 200 кв. м. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї

·        особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. Таким громадянам органи УПтаСЗН автоматично зараховують у дохід три прожиткові мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: