ЗНО – 2020: що нового

img-foto

Реєстрація на ЗНО-2020 почнеться з 3 лютого. Про це розповіли в Українському центрі  оцінювання якості освіти

.

Там кажуть, що реєстрація триватиме до 24 березня, основна сесія складання іспитів – з 21 травня до 16 червня, а додаткова – з 25 червня до 17 липня.

Загалом, умови ЗНО-2020 не відрізнятимуться від цьогорічних. Кожен учасник має змогу скласти тест не більше ніж з чотирьох предметів. Результати трьох іспитів зараховуватимуть за результати ДПА. Обов'язковою залишається українська мова, а  математика або історія України будуть за вибором випускників. Також до предметів за вибором належать біологія, хімія, фізика, географія та іноземні мови.

При цьому 2020 –й стане останнім роком , коли ЗНО з математики можна буде уникнути обравши замість неї історію України. З 2021 року математика, як зараз українська мова, стане обов’язковою.

Тестові завдання з усіх предметів, крім мов, перекладатимуть кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською. Для осіб з вадами зору будуть надруковані тестові примірники шрифтом Брайля.

Під час вступу до вишів у 2020 році зараховуватимуть результати зовнішнього незалежного оцінювання 2017, 2018, 2019 та 2020 років з усіх предметів, крім іноземних мов.

У Центрі оцінювання якості освіти наголошують, що тестові завдання з української мови на ЗНО-2020 не вимагатимуть знань нового правопису.

«У зв'язку з набуттям чинності нового українського правопису, відповідно до розпорядження Міністерства освіти у науки України, упродовж найближчих 5 років нові норми українського правопису, допоки вони не стануть усталеною практикою в навчальних закладах середньої освіти, перевірятися в тесті з української мови та літератури не будуть. Тобто, не буде завдань, в яких перевірятиметься правильність написання проект – проєкт, кафедра – катедра, аудиторія – авдиторія тощо. Якщо абітурієнт хоче використовувати правила нового правопису в творчому завданні, це, звичайно, не вважитиметься помилкою. Поки що він може писати як "Ігорович", так і "Ігорійович", як "проект", так і "проєкт". Твір перевірятимуть за новим правописом тільки тоді, коли його правила будуть закріпленні в навчальній програмі», – пояснює директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

Цікаво, що цьогоріч відбуватиметься перше ЗНО для вчителів.

«Незалежне тестування професійних компетентностей учителів, які цього року є учасниками експерименту з сертифікації педагогічних працівників, відбудеться 31 жовтня. Усього учасникам запропонують 100 завдань, на виконання яких буде відведено 180 хвилин. Завдання тесту будуть спрямовані на визначення рівня обізнаності учасників з питань планування та організації освітнього процесу, забезпечення і підтримки навчання, виховання і розвитку учнів, створення освітнього середовища», - розповідає директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

За її словами, вчителі ще весною мали можливість добровільно зареєструватися на тестування. Ті, хто успішно його пройдуть, отримають підвищення зарплати на 20%. На Львівщині, на участь у тестуванні зареєструвалося 62 особи. Щоправда, цьогоріч тестування можуть проходити лише вчителі початкової школи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: