Львівська облрада проти формули Штайнмайєра. Наступна сесія буде у Києві

IMG_3594

Депутати Львівської обласної ради ухвалили дві заяви – щодо неприпустимості відведення сил і засобів Збройних сил України від меж тимчасово окупованих територій, та щодо недопущення капітуляції України.

Депутати Львівської обласної ради ухвалили дві заяви – щодо неприпустимості відведення сил і засобів Збройних Сил України від меж тимчасово окупованих територій та щодо недопущення капітуляції України.

Наміри застосувати формулу Штайнмайєра засудили представники усіх фракцій облради.

«Формула Штайнмайєра – це найгірший варіант Мінських домовленостей і фактично капітуляція України. Ми, депутати, є представниками громад і маємо продемонструвати свою позицію», - заявив депутат від ВО «Свобода» Руслан Кошулинський. Він запропонував провести виїзну сесію облради та інших місцевих рад Львівщини у Києві. Цю пропозицію підтримали керівники фракцій НРУ Богдан Гагалюк, та БПП Катерина Кеньо.

«Ми усі чекаємо на мир, але не шляхом капітуляції, а шляхом перемоги», - заявив голова фракції «Народний контроль» Андрій Ковч.

«Ніякої капітуляції не може бути. Це неприйнятно», - заявила голова фракції «Самопоміч» Інна Свистун.

Натомість голова ЛОДА Маркіян Мальський назвав заяву передчасною.

«Ніхто нікого не здав. Капітуляції немає. Потрібно дочекатися детальнішої інформації, провести зустріч президента з головами фракцій», – заявив Маркіян Мальський.

З ним не погодився голова облради Олександр Ганущин.

«Дякую, що нагадали нам вчорашні тези президента, але дійсність зовсім інша. Під невідомо якою формулою нам пропонують механізм, який нас веде у прірву, бо починається він з легітимізації бойовиків, а завершитися він має повноцінним представництвом терористичних організацій на національному рівні. Кінцева мета обговорень, які відбуваються у Мінську, спроба запровадити вектор Нормандського формату така, що це поразка України і перемога Росії. Ми як депутати ЛОР висловлюємо рішуче «ні» капітуляції, яка анонсується Зеленським. В мене є інформація, що інші області теж запускають механізм позачергових сесій», – заявив голова облради.

Відтак депутати ухвалили заяву щодо недопущення капітуляції України у російсько-українській війні.

У ній вони назвали формулу Штайнмайєра «неприхованою здачею національних інтересів і початком капітуляції України у російсько-українській війні».

«Внаслідок реалізації так званої формули Штайнмайєра Україна отримає легітимізацію та тривале консервування терористичних окупаційних адміністрацій в окремих районах Донецької і Луганської областей через проведені вибори. Пізніше плануватиметься номінальне «повернення» вказаних територій до складу України. Враховуючи поведінку окупаційних військ та дії офіційного Кремля, немає жодних причин вважати, що відбудеться контроль над усією ділянкою українсько-російського кордону. У подальшому проведення наступних виборів до українського парламенту на цих територіях остаточно закріпить присутність терористичних окупаційних адміністрацій у владі на національному рівні. Все вищевказане стане можливим після імплементації нового законодавства про особливий статус та внесення змін до Конституції України. У підсумку, разом з послабленням санкцій це означатиме перемогу Росії та поразку України. Ми рішуче заперечуємо спроби вищого політичного керівництва України через реалізацію так званої «формули Штайнмайєра» розміняти перспективи Української державності на примарний мир, що в підсумку знову зробить Україну частиною Росії. Ми закликаємо органи місцевого самоврядування у Львівській області висловлювати свої протести проти початку капітуляції. Закликаємо усі патріотичні сили представлені у Верховній Раді заблокувати нову редакцію закону України про особливий статус Донбасу», – йдеться у заяві.

Депутати також проголосували за заяву щодо неприпустимості відведення сил і засобів Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових правоохоронних органів спеціального призначення, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, розвідувальних органів України від меж тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях

«Нагадуємо Президентові України Володимирові Зеленському про те, що цілями державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях є звільнення тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях і відновлення на цих територіях конституційного ладу. Наголошуємо, що факт остаточного виведення та повної відсутності всіх збройних формувань Російської Федерації у Донецькій і Луганській областях у порядку, визначеному Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», встановлюється Міністром оборони України та Міністром внутрішніх справ України шляхом спільного подання Президентові України, який виключно на цій підставі приймає відповідне рішення. Лише в такому порядку може стартувати завершення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях, визначене окремими рішеннями Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. Підкреслюємо, що втручання будь-яких осіб, незалежно від посади, у тому числі учасників різних тристоронніх контактних груп, Міністра зовнішніх справ України, керівників Офісу Президента України, в управління заходами із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій і Луганській областях не допускається. Проанонсований 01.10.2019 року Президентом України Володимиром Зеленським приклад успішного відведення військ на ділянці фактичної лінії розмежування сторін, що проходить в околицях Станиці-Луганської Луганської області, не відповідає дійсності, оскільки представники окупаційної адміністрації Російської Федерації не виконали жодних вимог тристоронньої контактної групи, а життя та безпека жителів вказаного населеного пункту перебувають під серйозною загрозою», – йдеться у зверненні.

Відтак депутати закликають Президента України, міністра оборони України, начальника Генерального штабу Збройних Сил України захищати невіддільне суверенне право України на відновлення та збереження її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаного державного кордону, включаючи територію Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: