Відставка Данилюка: назріває криза компетентності у правлячій команді

picture2_daniljuk-skryl-ot_358639_p0

Політична вага секретаря Ради національної безпеки і оборони України девальвувалась і зведена до апаратних змагань, вважає провідний науковий співробітник Інститут історії України НАН України Андрій Мартинов.

«Відставка секретаря РНБО України Олександра Данилюка стала фактом 30 вересня, але заява про звільнення за власним бажанням була написана, коли Володимир Зеленський перебував у США. В інформаційному просторі «гуляють» різні версії того, що сталося. Найбільш популярна версія констатує напружені відносини між Олександром Данилюком та Ігорем Коломойським ще від часів націоналізації «Приватбанку», коли Данилюк був міністром фінансів. За іншою версією, приводом для швидкого рішення стали зв'язки Данилюка з командою головного спонсора Демократичної партії США Дж. Сороса. президент США Дональда Трамп не в захваті від домінування в оточенні президента України Володимира Зеленського осіб, тісно пов'язаних із Демократичною партією. Зрештою, їх чимало у фракції партії «Слуга народу» у Верховній Раді. Тому відставка Олександра Данилюка не може вважатись якоюсь кадровою «чисткою» на вимогу заокеанського партнера. Це, найімовірніше, особистий демарш, пов'язаний із невдоволенням Данилюка асиметрією впливу Ігоря Коломойського на регулювання фінансових потоків», – вважає Андрій Мартинов.

І зазначає, що, крім того, назріває криза компетентності у правлячій команді. Головною сферою відповідальності РНБОУ є національна оборона та взаємодія із НАТО. Натомість питання участі України у грудневому саміті НАТО під питанням, так само як і отримання плану дій щодо набуття членства.

«Відкритими залишаються питання військово-політичних аспектів врегулювання конфлікту на Донбасі. Здається, що Президент щодо цих проблем отримує різновекторні поради, які неможливо привести до єдиного знаменника. Тобто стратегію заміняє тактика дій, спрямована на підтримку рейтингу влади. Не варто розраховувати на швидке заповнення вакансії секретаря РНБО. Політична вага цієї посади девальвувалась і зведена до апаратних змагань. Тому відносно тривалий час функції секретаря РНБО виконуватиме перший заступник Коваль Михайло Володимирович», – зазначив Андрій Мартинов.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: