Рада ухвалила в першому читанні законопроект про столицю

ВРУ

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект 2143-3 «Про місто Київ - столицю України». Документ підтримали 244 народні депутати.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект 2143-3 «Про місто Київ - столицю України». Документ підтримали 244 народні депутати, повідомляє Укрінформ.

Як зазначається в пояснювальній записці, законопроект створює нову систему організації та здійснення місцевого самоврядування і виконавчої влади у Києві.

Зокрема, пропонується відновити районні ради у місті Києві як представницькі органи жителів районів Києва. Райради створюватимуться за рішенням Київської міської Ради, їхній загальний склад становитиме 20 депутатів.

Пропонується також розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації.

Документ передбачає, що Київську міську державну адміністрацію очолює голова, який призначається на посаду і звільняється Президентом за поданням уряду на строк повноважень Президента.

Планується, що Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат – виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях міськради. Натомість голова КМДА буде здійснювати нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Крім того, законопроект врегульовує питання щодо правового статусу Києва та особливостей місцевого самоврядування. Йдеться, зокрема, про спеціальний статус Києва; реалізацію столичних функцій; адміністративно-територіальний устрій Києва; організацію міського життя на засадах сталого розвитку міста; взаємодію територіальної громади Києва та територіальних громад населених пунктів Київської області; місцеве самоврядування у столиці.

Нагадаємо, 1 жовтня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект 2143-3 «Про місто Київ - столицю України».

Віталій Кличко так відгукується про законопроект: «Це закон не про столицю... Якщо депутати ухвалять цей недолугий закон, вони діятимуть не в інтересах Києва і не в інтересах киян. А Київ стане першою жертвою централізації влади в державі», - повідомляють у прес-службі мера Києва. За словами Кличка, цей закон позначиться не лише на киянах, він впливатиме на систему місцевого самоврядування всієї країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: