Український космос стане приватним: Рада ухвалила законопроект

космос1

Тепер з України до космосу зможуть літати приватні компанії. 

Тепер з України до космосу зможуть літати приватні компанії.

Про це повідомляє Liga.net.

Верховна Рада України ухвалила законопроект №1071 «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку космічної діяльності та залучення інвестицій в космічну галузь України», що дає змогу приватним компаніям вести космічну діяльність, зокрема запускати ракети у космос.

Ухвалення документа у другому читанні та в цілому із внесеними техніко-юридичними правками підтримали на пленарному засіданні парламенту у п'ятницю 308 народних депутатів.

Згідно з текстом законопроекту, його ухвалення забезпечить створення конкурентного середовища для розвитку поряд із державним сектором космічної галузі також підприємств приватної власності, а також сприятиме залученню інвестицій у космічну галузь України.

Також у документі повідомляється: основними принципами космічної діяльності в Україні є: державна підтримка комерціалізації космічної діяльності та залучення інвестицій в космічну галузь України; відкриття космосу для громадян і юридичних осіб і можливість вільно досліджувати та використовувати космос, включно з використанням космічного простору та ресурсів, що містяться в ньому, з обмеженнями тільки тоді, коли це необхідно для забезпечення дотримання інтересів національної безпеки.

Також наголошується на важливості сприяння міжнародному співробітництву, збереженню та розвитку наявних міжнародних зв'язків у космічній галузі з урахуванням національних інтересів.

Законопроект також переводить провадження космічної діяльності з ліцензованого у здійснюване в декларативному принципі.

Нині в Україні діяльність, пов'язану з випробуванням, виробництвом та експлуатацією ракет-носіїв, можуть провадити лише держкомпанії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: