Рада дозволила НАБУ і ДБР здійснювати «прослушку»

2019-10-04 15.07.32 prm.ua e60c4abcb1ac

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» (№1009).

Його ухвалення з техніко-юридичними поправками підтримали 330 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє  Укрінформ.

Як пояснив голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, цей закон скасовує частину «поправок Лозового», які порушують права людини та обмежують можливості органів досудового розслідування здійснювати його належним чином і якісно.

«Ми провели велику роботу і в комітеті профільному, і в залі засідань перед голосуванням, і визначили ряд ключових точок, які маємо врахувати... Проте хочу акцентувати, що 219-та стаття Кримінального процесуального кодексу на сьогодні встановлює строки розслідування так званих "фактових проваджень", тобто з моменту внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до моменту, коли слідчі і прокурор мають його завершити, тому ми маємо скасувати пропозиції, внесені законопроектом до статті 219, і залишити її в чинній редакції», - пояснив Монастирський.

Чинна редакція статті 219 КПК передбачає, що всі «фактові провадження» мають чітко визначений строк для розслідування (правоохоронці зобов'язані встановити причетність підозрюваного до вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину протягом 18 місяців, середньої тяжкості протягом 12 місяців - ред). За словами голови профільного комітету, якщо «слідчий прокурор не встиг розслідувати, то він просить продовжити строк, але якщо він не відпрацював, не зробив всі необхідні слідчі дії, то така справа закривається».

Окрім того, закон визначає продовження строків досудового розслідування після оголошення підозри.

«Йдеться про те, що чинна стаття КПК визначає, що до трьох місяців продовжує прокурор, після цього до шести і до дванадцяти місяців продовжує слідчий суддя. Цю норму ми залишаємо», - уточнив депутат.

Водночас із метою гармонізації законодавства документом виключено будь-які зміни до закону про кримінальні проступки, що набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Закон також залишає в КПК норму щодо механізму для оскарження повідомлення про підозру, що стимулюватиме слідчих більш відповідально та зважено ставитись до перевірки доказів на обґрунтування підозри.

При цьому закон надає право Національному антикорупційному бюро України та Державному бюро розслідувань самостійно здійснювати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж у рамках проведення негласних слідчих та розшукових дій.

Водночас до фінальної версії законопроекту не увійшла норма, відповідно до якої з КПК та закону про статус народного депутата вилучається норма, яка забороняє без згоди Верховної Ради здійснювати обшук народного депутата, огляд його особистих речей і багажу, транспорту, житлового чи службового приміщення, а також втручатися у таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія у коментарі журналістам пояснив, що всі положення «стосовно народних депутатів» будуть опрацьовані та ввійдуть до окремого законопроекту.

Більшість положень закону набувають чинності наступного дня після його опублікування у парламентській газеті «Голос України».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: