Що дивитися на 11-му Міжнародному симпозіумі гутного скла у Львові? 

Андрій Бокотей

50 митців з усіх куточків світу їдуть до Львова ділитися своїми творчими здобутками. Художники-склярі просто на ваших очах створюватимуть свої шедеври. Тож, розповідаємо, що подивитися та чим насолодитися на 11 Міжнародному симпозіумі гутного скла у Львові!

Художні колекції скла почали презентувати ще у вересні. Виставки «Світове скло в Україні: 1989-2016» та «Балтійське скло: діалог вітру з дощем» приймали гостей у Києві з 4 вересня по 5 жовтня. А вже 6 жовтня майстри вирушать до Львова – працювати на унікальній гутній печі на кафедрі художнього скла Львівської національної академії мистецтв.

Всі події за участі гостей відбуватимуться з 7 по 14 жовтня. Отже, що де?

Що робити у Львівській національній академії мистецтв?

Вже з 8-ої години ранку і до 14:00 приходьте та дивіться, як працюють митці з 20 країн світу. На гутній печі єдиної в Україні кафедрі художнього скла працюватимуть іноземні художники-склярі – хіба таке можна пропустити? Дістатися до академії можна трамваями №4 та №8 або дійти з центру міста: вулиця Кубійовича, 38 знаходиться в пішій доступності. Як це виглядатиме - можна побачити на відеоанонсі симпозіуму.

Робота на гутній печі у ЛНАМ

Погулявши по майстернях, приєднуйтесь до презентацій митців у галереї ЛНАМ. В рамках своїх виступів, художники розкажуть про мистецтво різних країн: від Азербайджану до Японії. А от студентам ЛНАМ пощастило вдвічі більше: легенди скляного мистецтва проведуть для них персональні майстер-класи. Але тсс, по секрету: заходи вільні для відвідування усіма бажаючими!

Презентації митців відбуватимуться з 7 по 10 жовтня за адресою: вулиця Кубійовича 35Б. Розклад є на сайті ЛНАМ. А ще на гостей чекають флагманські виставки!

То які ж виставки?

9 жовтня, 17:00: виставка творів всесвітньовідомого скляра Яна Зорічака. Музей скла у Львові. пл. Ринок,2

Ян Зорічак – французький митець словацького походження. Така мультинаціональна культура вже знайома прихильникам скляного мистецтва: художник вже вдруге відвідує Львів та презентує свої роботи.

Роботи Яна Зорічака входять до скляних колекцій Лувру, музею скла у Корнінґу та Толедо. Також твори митця зберігаються в Японії, Данії, Німеччині, Іспанії та Китаї.  Тож, вже з 9 жовтня і до 28 лютого у Львові буде своя Луврська експозиція.

Робота Яна Зорічака

10 жовтня, 17:00: виставка колекції міжнародних симпозіумів «РЕТРОСПЕКЦІЯ. E-Glass». PM Gallery. Вул. Коперника, 17, -1 поверх.

В горах Польщі та Чехії американські, польські, українські та чеські майстри-гутники працювали над своїми творами, які склалися у виставку «РЕТРОСПЕКЦІЯ. E-Glass». Сьогодні на території нижньої Сілезії існують одні з найпотужніших осередків гутництва у світі і всі ці митці вирушають до нас ділитися своїми знаннями!

У PM Gallery можна детально придивитися до творів. Звернути увагу на національно-культурні особливості творів іноземних митців можна буде до 15 листопада. А наступний захід розкаже про особливості творчості українських митців.

11 жовтня, 17:00: виставка молодих українських художників «#glassUA». Галерея ЛНАМ. вул. Кубійовича 35б.

На території України гутництво відоме тисячі років. Гути в Україні будували ще за часів Київської Русі. Але будь-яке мистецтво розвивається, а в рамках симпозіуму це продемонструють молоді українські художники зі своєю експериментальною творчістю.

Свої роботи експонують випускники кафедри художнього скла, учні Андрія Бокотея – львівського митця гутної творчості.

Львівські художники стирають всі межі скляного мистецтва: вироби зі скла – це вже не просто пластика, а й одночасно скульптура та ужиткове мистецтво. Виставка можна відвідати до 1 листопада.

Робота Остапа Іванишина

Весь світ у Львові

На симпозіум їдуть гості з 20 куточків світу. Це митці з CША, Азербайджану, Ісландії, Японії, Норвегії, Швейцарії та інших країн. Усі вони – фанати своєї творчості, класичної та давньої, але одночасно сучасної та експериментальної.

11 Міжнародний симпозіум гутного скла у Львові – унікальна можливість надихнутися творчістю одночасно 50 художників різних культур та народів. На власні очі побачити процес створення витвору гутного мистецтва та почути історії становлення склярів. Цьогорічний симпозіум відбувається за підтримки Українського культурного фонду.

Симпозіум гутного скла завершиться 14 жовтня: саме в цей день відбудеться підсумкова виставка робіт художників-склярі.

Робота Андрія Бокотея

Пам’ятаєте, що митці щодня працюватимуть у художніх майстернях? Тож, їхні доробки підготують до експозиції та їх можна буде подивитися в рамках підсумкової виставки 14 жовтня о 17:00 у Національному музеї імені А. Шептицького на проспекті Свободи, 20, яка буде відкрита до 5 листопада.

Ми будемо там! Тож, і вас запрошуємо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: