Офісний челендж: як поєднати грудне вигодовування та робочий графік

3
Фото ілюстративне, джерело: https://takprosto.cc/rabotayushchaya-mama-rebenka/

Колонка Олени Садовнік, консультантки з проектного менеджменту, працюючої мами 10-ти місячної дівчинки.

Дуже часто жінки відкладають вихід на роботу, щоб зберегти грудне вигодовування (ГВ). Чи справді потрібно вибирати між ГВ та роботою? Одразу попереджаю, що ця історія не для мам із слабкими нервами, адже зціджуватися доводилося в дуже неочікуваних місцях. 

Нещодавно я потрапила на одноденну конференцію, яку чекала більше півроку і зрозуміла, що не зможу побути там довше двох годин, бо якоїсь кімнати, де можна було б зцідитися, немає. Є лише одна вбиральня десь на 50 учасників. Тобто, якщо я розпочну зціджування, то паралізую роботу всього заходу(!). Тому що навіть з найкращим автоматичним молоковідсмоктувачем ця процедура займає щонайменше 20 хвилин.

Загалом у моїх знайомих колег за останні півроку, напевно, склалося враження, що я або дуже зайнята, або трохи невихована, бо постійно кудись йду, не добуваючи до завершення. Насправді, мені просто потрібно зцідитися, але, як правило, нема де. І це не та ситуація, про яку будеш розповідати всім. Тому часто доводиться йти раніше, щоб не пропускати потрібні години, інакше молока меншатиме.

Якщо в суспільстві є певний поступ у покращенні сприйняття працюючих мам замість повноцінного декрету, то офіси та інші приміщення залишаються взагалі не пристосованими для жінок, які годують. Зазвичай мами використовують офісні кухні або кімнати для зустрічей. Але що робити, якщо панорамні вікна кухні без жалюзі виходять в двір у центрі Києва, а конференс-рум має скляні стіни? Лишається лише вбиральня! Так, вам не привиділося, саме вбиральня(!!!). Навіть у таких дружніх до мам країнах як Канада, де законодавчо передбачені кімнати для годуючих мам, жінкам часто доводиться зціджуватися у вбиральнях, адже це єдиний можливий варіант приватності.

Фото: головна героїня серіалу Working moms, Кейт Фостер зціджується в офісній вбиральні.

В якісь моменти вся ця затія із зціджуванням здавалася такою сюрреалістичною і непросвітньою, що якби не підтримка колег, самоіронія та багато гумору, я була за крок від того, щоб здатися. Дуже підбадьорював серіал «Працюючі мами» ( Working moms) на Нетфліксі. Там головні героїні з особливою дотепністю та сміливістю пізнають всі нюанси материнства, у тому числі й виходу на роботу.

Найважче – це почати, адже сама процедура зціджування є досить еее… англійською є влучне слово ‚humiliating’ (українською найближчим за значенням мабуть буде сороміцько-принизливою), яку не прийнято обговорювати вголос, або ж лише в колі мам, які пройшли через це.

Поради як зробити зціджування максимально комфортним:

  • технології на боці емансипованих жінок, підберіть автоматичний молоковідсмоктувач (щоб зберегти себе від мук ручного зціджування) та протестуйте його вдома, перед тим як брати у місто;
  • подумаєте про ваше робоче приміщення, чи є там місце, яке вам підійде для зціджування?
  • попередьте колег заздалегідь, що вам потрібен буде час для зціджування (тут українське законодавство каже, що годуючі мами можуть працювати на годину менше);
  • якщо в офісі нема холодильника, придбайте сумку з охолоджувачем  для транспортування;
  • головне протриматися до 6-го місяця малечі, потім, коли почнеться прикорм, зціджувань буде значно менше, а згодом можна буде взагалі відмовитися від них;
  • заручіться підтримкою, поговоріть з жінками, які зціджувалися на роботі. Знаючи особисто жінок, які успішно пройшли через цей непростий етап, вам буде легше у найскладніші моменти.

Після цього досвіду мені дуже хочеться долучитися до жіночого руху, організації, яка не лише популяризує грудне вигодовування, а й готова лобіювати зміни до законодавства, щоб ‚кімната для мам‘ стала реальністю офісів, коворкінгів та всіх робочих підприємств. Без цих умов рівного доступу жінок та чоловіків до робочих місць, розмови про рівні можливості залишаються лише на рівні розмов. Не більше. Прошу порадити такі організації, якщо знаєте, в коментарях.

Благо, у моєму теперішньому офісі є дві ванних кімнати унісекс, тому можна спокійно зціджуватися без створення незручностей для колег. І лише на запитальні погляди іноземних партнерів - невже я чув моторчик і що можна було там так довго робити, мені не лишається нічого як відповідати посмішкою.

Олена САДОВНІК,

консультантка з проектного менеджменту, працююча мама 10-ти місячної дівчинки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: