Російського олігарха, уродженця Львова прокуратура Іспанії підозрює в рейдерстві

1024px-Mikhail_Maratovich_Fridman_at_L1_in_2015

Антикорупційна прокуратура Іспанії підозрює бізнесмена Михайла Фрідмана в порушенні законодавства при спробі в 2016 році покупки іспанського розробника мобільних сервісів Zed World Wide (ZWW).

Про це повідомляє mind з посиланням на FT.

На думку відомства, підприємець, використовуючи незаконні стратегії, намагався купити розробника за ціною значно нижчою за ринкову (20 млн євро). Будучи з 2008 року провідним партнером Zed WorldWide, яка оцінювалась в півтора мільярда євро, Фрідман, як стверджує прокуратура, діючи через своїх уповноважених, зокрема через VimpelCom (нині Veon), в якому 47,85% прав голосу володіє LetterOne (засновник компанії – Фрідман),сприяв її руйнуванню. Ці контракти, за даними видання, приносили компанії більше 40% доходу. Після їх розірвання Фрідман зіграв «фундаментальну» роль у банкрутстві ZWW, підкреслюють в прокуратурі.

Видання повідомляє, що бізнесмену належить виступити в суді Іспанії в жовтні. Представник Фрідмана впевнений, що претензії знімуть, коли підприємець представить свої аргументи.

Фрідман є співвласником «Альфа-груп», а також членом наглядової ради VimpelCom. Він посідає сьоме місце в списку 200 найбагатших російських бізнесменів 2019 року за версією Forbes зі статками у 15 млрд.

Нагадаємо: іспанське економічне видання Ecobolsa стверджує, що в ході свого останнього придбання в Іспанії – мережі магазинів DIA – Фрідман застосував ту ж схему, що і у випадку з Zed WorldWide. У 2018 році олігарх купив 29% акцій цього підприємства за ціною близько чотирьох євро за акцію. Це дозволило його представникам брати участь в адмініструванні DIA. За наступні 12 місяців акції DIA подешевшали на 89,3%, і Фрідман збільшив свою присутність в підприємстві до 68%, скупивши акції по 67 центів за штуку.

Як повідомлялось, у серпні стало відомо, що іспанська прокуратура має намір викликати Фрідмана на допит в якості підозрюваного в причетності до доведення до банкрутства іспанської технологічної компанії Zed WorldWide.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: