Підозрюваного у смерті дитини хірурга з Жидачева повторно відсторонили від роботи

225465

Хірурга Жидачівської районної лікарні Юрія Михайлюка на два місяці відсторонили від виконання обов’язків. Таке рішення було ухвалене Миколаївським районним судом.

Про це ІА Дивись.info повідомив Володимир Кулак, батько 12-річного Ромчика, який помер 27 червня 2017 року в ОХМАТДИТі у Львові, куди його привезли зі Жидачівської районної лікарні, де місцеві медики не змогли поставити правильний діагноз і надати адекватну медичну допомогу.

«Хірурга вже відсторонювали на етапі досудового розслідування. Це зробив Галицький районний суд Львова», – сказав Володимир Кулак.

Підозру двом медикам Жидачівської районної лікарні Юрій Михайлюку та Ганні Чущак було оголошено 28 грудня 2018 року. Суд ухвалив рішення про відсторонення хірурга від виконання його посадових обов’язків. Натомість лікар-інфекціоніст на той момент була звільнення за порушення, які призвели до смерті дитини.

«Відсторонення відбулося на етапі досудового розслідування. Документально були підтверджені усі виявлені порушення. Підтверджено, що дитину неправильно лікували і неправильно була обрана тактика лікування. Тоді хірурга відсторонили, але його адвокати звернулися в апеляційний суд. 14 січня лікаря повернули до виконання обов’язків», – розповів Володимир Кулак.

Прокуратура повторно звернулася до Галицького районного суду з клопотанням про відсторонення хірурга. Зрештою лікар був відсторонений до 28 лютого.

«І 22 лютого слідство передало справу у суд першої інстанції, тобто у Жидачівський районний суд за місцем вчинення злочину. Перше засідання було призначене на 28 березня. Але через місяць адвокати хірурга не з’явилися у суд, хоча були належним чином повідомлені. Тоді була призначена нова дата – 4 квітня. Але захисники знову не з’явилися. Під час наступного засідання, яке таки відбулося 14 травня, лікаря знову відсторонили від виконання своїх обов’язків. Однак він тоді пішов на лікарняний. Згодом комісія департаменту охорони здоров’я виявила, що лікарняні були надані безпідставно. Четверо лікарі отримали догани. Після лікарняних медик пішов у відпустку», – пояснює Володимир Кулак.

Тим часом, 18 липня, у судді Жидачівського районного суду закінчувалися повноваження.

«4 липня вона ще призначила одне засідання, але лікар не з’явився, бо сказав, що у нього травма коліна і він не може прийти. Хоча адвокати вже тоді приїхали. Історія оберталася по колу – то адвокатів не було, то підозрюваного. Думаю, це робилося спеціально, бо було відомо, що 18 липня закінчуються повноваження судді в Жидачеві. Мовляв закінчується час відсторонення і хірург вийде на роботу. Але справу скерували у Миколаїв. 22 серпня мало відбутися перше засідання. Але воно не відбулося, бо не з’явився адвокат іншої лікарки. Справу призначили 28 серпня, але адвокат і тоді не з’явилася», – веде далі пан Володимир.

Чоловік вважає, що у такий спосіб намагаються затягнути час.

«28 серпня засідання не відбулося і призначили слухання справи на 4 жовтня. Оскільки всі питання не встигли розглянути, то продовжили 7 жовтня. Вчора вже слухали справу у частині відсторонення хірурга від виконання ним його посадових обов’язків. Була низка клопотань. Суддя ухвалив рішення відсторонити хірурга. Оскільки процес триває, через два місяці буде повторне відсторонення і так до завершення процесу», – сказав Володимир Кулак.

Нагадаємо, Роман Кулак помер 27 червня 2017 року в ОХМАТДИТі у Львові, куди його привезли зі Жидачівської районної лікарні, де місцеві медики не змогли поставити правильний діагноз і надати адекватну медичну допомогу. Коли було встановлено, що у хлопчика заворот тонкого кишечнику, внаслідок чого настала гангрена тонкого і частини товстого кишківника, було вже пізно – дитини не стало. Натомість медики Жидачева вважали, що у хлопчика отруєння та тепловий удар.

Наприкінці вересня 2017 року були надані попередні висновки медичного розслідування, а 6 жовтня експерти надали остаточну резолюцію, де було вказано, що саме медики Жидачівської районної лікарні винні у неправильно поставленому діагнозі, який, зрештою, призвів до смерті дитини. 7 грудня клінічно-експертна комісія МОЗ підтвердила, що дії медиків спричинили смерть 12-річного Романа Кулака.

Незважаючи на скандал, що розгорівся, головному лікарю Жидачівської районної лікарні указом президента було призначену дворічну президентську стипендію. Але невдовзі указ все ж скасували і позбавила медика нагороди.

Натомість 28 грудня лікарям Жидачівської лікарні було оголошено про підозру через смерть Романа Кулака.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: