В Україні майже половина волонтерів припинили роботу за останній рік

соціологія

Волонтерською діяльністю в Україні упродовж 2019 року займалися 9% громадян.Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), представлені під час публічної дискусії на тему «Громадянське суспільство та громадяни: старі проблеми, нові виклики і перспективи», йдеться на Укрінформі.

Волонтерською діяльністю в Україні упродовж 2019 року займалися 9% громадян.
Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), представлені під час публічної дискусії на тему «Громадянське суспільство та громадяни: старі проблеми, нові виклики і перспективи», йдеться на Укрінформі.

«Волонтерською діяльністю протягом 2019 року займалися 9% громадян - фактично стільки ж, як у 2012 році (10%), але це значно менше, ніж торік (18%), і менше, ніж у 2017 році (12%), 2016-му (14%) і 2015-му (13%)», - зазначається в опитуванні.

Найактивніше волонтерством займалися у західному регіоні (14%), у центральному і східному (по 9%), а найменше - у південному (4%).

Разом з тим соціологи уточнюють, що протягом останнього року 25% українців надавали певну благодійну або матеріальну допомогу іншим людям або громадським організаціям. У фонді «Демократичні ініціативи» та КМІСі зауважують, що цей показник є значно меншим, ніж 2018 року (38,5%), 2017-го (41%), 2016-го (14%) і 2015 (13%). Найбільше тих, хто надавав благодійну допомогу, виявилося в західному регіоні (44,5%), а найменше - у південному (6%).

Водночас більшість громадян (50%) визнають, що громадські організації потрібні в їхніх містах чи селах, а 20% вважають, що вони не потрібні.

При цьому дослідники підкреслюють, що у порівнянні з травнем 2018 року відсоток громадян, які бачать потребу у громадських організаціях, зменшився на 10%.

Загалом, уточнюється в дослідженні, майже в усіх регіонах більш ніж половина громадян висловили потребу в існуванні в їхніх містах і селах громадських організацій (58% на заході, 52% - у центрі, 54% - на сході), за винятком південного регіону, де таку потребу відчувають значно менше - 36%.

Водночас лише 7,5 громадян відповіли, що залучені до активної громадської діяльності - фактично скільки ж, як і у 2013 році (3%). При цьому найбільше таких громадян, за даними опитування, у західному регіоні (13%), а найменше - у південному (2%).

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України було проведене із 8 по 20 серпня 2019 року.  Усього було опитано 2040 респондентів, які за своїми характеристиками представляють доросле населення (старше 18-ти років).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: