Майже щодня на Львівщині від раку молочної залози помирає одна жінка

хвороба1

У Львові розпочались традиційні «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок», які триватимуть з 7 до 18 жовтня.

На мамографію у 45-ть

За статистикою в Україні щотижня 110 людей помирає від раку молочної залози. Це одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед жінок, повідомляє Центр громадського здоров’я МЗС. Перемагають хворобу лише 60% жінок, бо звертаються до лікаря вчасно.

Пані Марія до 60 років не мала жодних проблем з жіночим здоров’ям. Але одного дня похід в поліклініку став справжнім шоком. Згадує  той час з острахом,  бо все сталось дуже раптово і несподівано: «Це мав бути звичайний огляд – напередодні відчула ущільнення з правого боку. Після огляду лікарка дуже перелякалась, покликала ще одну колегу, щоби та мене також оглянула. Того ж дня мене скерували до онкологічного центру. Далі операція – молочну залозу видалили повністю. Я хоча би не проходила жодного курсу хіміотерапії, обійшлась лише медпрепаратами в таблетках. Тепер відвідую онкоцентр щопівроку для обстеження».

Найбільш вразливими до такого захворювання є жінки віком 50-60 років. Саме тоді відбуваються незворотні зміни в організмі жінки, що провокують захворювання.

«Після того, коли затухає місячна функція, відбуваються зміни в грудній залозі, – пояснює заступник директора онкоцентру у Львові Орест Тріль. – Тому на мамографію ми відсилаємо в 45 років. Варто зауважити, що на ранніх стадіях нема ніяких больових відчуттів. Зазвичай жінка відчуває ущільнення, розміром спершу вишні чи горіха, а пізніше вже яблука.

У великій груді ущільнення не промацується і не болить, тому самостійно діагностувати  дуже складно. Переважно жінки приходять у другій, третій, а інколи, на жаль, в 4-ій стадії. Мамографія дає можливість поставити діагноз навіть у нульовій стадії. Але застосовують її з 45 років. Якщо вперше робити в 45 років і все добре, то наступна – через два роки. Якщо є щось незрозуміле, то жінка повторно може пройти за 3 місяці чи півроку, аби точно встановити діагноз».

Однак, як показує практика, загроза небезпечного захворювання може виникнути не лише у зрілому віці. 32-річна Мар'яна вперше з проблемами зіткнулась ще у 18 років. Вона розповідає, що як тільки виявила затвердіння, відразу звернулась до лікаря. При огляді рекомендували пухлину вилучити: «Я пішла в студентську поліклініку. Вирізали те затвердіння, але за якийсь час гінеколог виявила на тому місці ще 5 новоутворень. В мене була фіброаденома, в народі – просто киста. За скеруванням я пішла в онкоцентр  і знову мала оперативне втручання. На час другої операції мені було 23 роки. Зараз – 32, і з того часу мене вже ці проблеми не турбували. Лікарі казали, що краще вчасно виявити будь-яке захворювання і правильно надати лікування, адже пізня діагностика могла б мати різні наслідки».

Орест Тріль пояснює: «В молодому віці трапляються зазвичай кисти – це доброякісні утворення. Однак на 100 відсотків стверджувати,  що кисти не спричиняють більш серйозного захворювання, ми не можемо. Бувають складні кисти, які ми діагностуємо як кисти, а насправді то вже є пухлина, яка продукує слиз. Тоді вона розтягує оточуючі протоки у вигляді кисти, а насправді це вже пухлинка. Тому ультразвук має мати місце в оглядах молодих жінок. Мамографія для молодих дівчат не є настільки інформативна».

Як наголошують медики, кожна жінка має проводити самоогляд відразу після циклу, в першій фазі. Важливо, щоби вперше лікар на консультації показав, як це робити, розповів про нюанси, що означають незначні ущільнення. Якщо є ущільнення, які насторожують – краще відразу зробити ультразвукову діагностику чи мамографію.

До чого тут грудне годування

Загалом жінки так і роблять. Ставлення до власного здоров’я стає уважнішим, розповідає директор Центру репродуктивного здоров’я населення Марія Малачинська: «З’являється культура профілактичних оглядів і почуття відповідальності за своє здоров’я. Можливість в області стосовно матеріальної бази теж збільшились. Зараз у районах люди мають можливість пройти обстеження на інноваційній апаратурі і виявити на ранніх стадіях захворювання. По області є вже 7 скринінгових центрів. Для зручності записують обстеження на цифровий носій, який не потребує додатково витратних матеріалів, як колись були плівки. Діагностика в центрах є безкоштовною»

Це підтверджує і лікар-онколог Тріль: «Для жінок зараз зробили більше сервісу. Для прикладу, 5 років тому не було так багато обладнання.  Загалом по області є 9 цифрових мамографів – в Дрогобичі, Червонограді, Самборі, Стрию. У Львові – в поліклініці на Виговського, в обласному діагностичному центрі, в поліклініці на Єфремова і в онкоцентрі. Це мамографія найвищого стандарту».

Скринінгові центи працюють уже 2 роки завдяки проекту «Онкопревенція». Фінансування – це є позика Світового банку і обласне фінансування 10%.

«Торік (2017-2018 роки) ми обстежили 33 тисячі жінок. І рівень діагностики в першій стадії раку збільшився з 20 до 30%. Тобто 30% раку, який ми діагностували, був у першій стадії. Рівень лікування та такій стадії досягає 95-98%».

До слова, як зауважив лікар, на Львівщині нижчий рівень смертності, ніж по Україні – 6,5% проти 9,5%.

Аби вберегтись від захворювання ще з молодого віку, онколог Орест Тріль радить жінкам годувати дитину грудьми і не захоплюватись гормональними контрацептивами: «Молоді дівчата можуть вплинути на своє здоров’я у майбутньому. Якщо вони хочуть бути здоровими, нехай годують дітей грудьми. І уникати застосування гормональних контрацептивів. Бо годування грудьми зменшує гормонально залежний рак грудної залози. А його зараз є найбільше. В історії відслідковується тенденція, що найбільше рак діагностували у монахинь, бо вони ніколи не годували грудьми  і не народжували. Через те  гормон естроген є постійно працюючий. Бо коли жінка вагітніє і годує грудьми, рівень естрогену в організмі знижується. Естроген фактично є високим ризиком.

Середньоземноморська дієта дозволяє коригувати рівень естрогену – зменшувати його. Зокрема вживання оливкової олії, горіхів, краще риба, аніж м'ясо, бо саме ці продукти обмежують кількість активного естрогену в організмі. Клітковина є натуральним сорбентом для естрогену, виводить швидко з кишківника, це те, чим жінка може вплинути на своє майбутнє здоров’я. Але основний і найвагоміший запобіжник для раку молочної залози є скринінг на мамографі і УЗД».

Довідка

Естрогени – група стероїдних гормонів, що виробляється в основному фолікулярним апаратом яєчників у жінок. У невеликих кількостях естрогени виробляються також яєчками у чоловіків і корою надниркових залоз обох статей.

Легковажити з профілактичним оглядом не варто, адже, за статистикою, у Львівській області торік зареєстровано майже 300 померлих від раку грудей, в середньому 25 щомісяця. Серед померлих також і 1% чоловіків.

Тетяна ЯВОРСЬКА

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: