Не будіть у нас звіра: як посланці Зеленського намагалися переконати львів’ян, що капітуляції не буде

_1570544076_613x321.67653390743_3_0

У Львові, в межах програми «Діалоги про Україну», ініційованої Офісом Президента, відбулася зустріч громадськості з заступниками трьох міністрів.

Зокрема до Львова приїхали політичний директор Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв, перший заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Антон Колумбет та заступник міністра оборони України Аліна Фролова.

Урядовці намагалися переконати громадських активістів, що влада не збирається йти на поступки Росії.

«Перемогти у цій війні ми можемо тільки спільно. Немає жодної капітуляції. Наші хлопці стоять на фронті і боронять нас, щоби ми почували себе у безпеці. Дипломати своїм словом об’єднують країни навколо нас, щоби ми не залишалися сам-на-сам з агресором. Суспільство, яке довіряє своїм солдатам дипломатичного фронту, солдатам військовим та ЗМІ, що доносять правду. Я вважаю, що це запорука нашої перемоги. У цій війні з Росією ми хочемо перемогти. Мир настає лише після перемоги», – заявив Олексій Макеєв.

Як розповіла Аліна Фролова, розведення військ є частиною перемовин і домовленостей, які зараз відбуваються задля пошуку нового підходу для досягнення миру.

«Це було погоджено ще у Мінську. Розведення військ на цих ділянках було погоджено ще у 2015-2016 роках. Там є чітко визначені межі. Зараз відбувається етап, який називається «розбір інженерних споруд». Ми балансуємо на всіх можливих варіантах, щоби забезпечити це. Після цього або паралельно з цим відбувається робота військових адміністрацій, яка спрямована на те, щоб відновлювати інфраструктуру, розмовляти з населенням, налагоджувати щоденне життя. Ключовою умовою розведення є відсутність обстрілів протягом семи днів на точці, де відбувається розведення. Щодо Золотого та Петрівського, то попри домовленості, обстріли не припиняються. Тому наразі домовленостей про конкретні дії наразі немає. Коли відбувається розведення, готуються нові рубежі для наших воїнів, всі необхідні укріплення, які мають бути на нових позиціях. Зараз така підготовка по Золотому і Петрівському відбувається. Після розведення там мають працювати правоохоронні органи, і на сьогодні ми маємо запевнення МВС, що поліцейські загони там будуть підсилені. Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування і воно є дзеркальним. Тобто мають бути відведені не тільки наші війська, але війська супротивника. Якщо цього не відбувається – розведення припиняється. Розведення не є самоціллю, а частиною плану досягнення миру з нашої сторони. Це спроба знайти новий підхід до врегулювання питання», – розповіла Аліна Фролова.

Втім запевнення урядовців аудиторія зустріла доволі скептично. Так, голова Львівської облради Олександр Ганущин заявив, що є два шляхи або дві політики, які ведуть до примирення і реінтеграції.

«Перша – пов‘язана з неухильним виконанням українською стороною Мінських угод. Раніше держава Україна мала високий рівень підтримки міжнародної спільноти, тиснула на Росію саме невиконанням  Мінських угод. Їх не виконували ні ми, ні РФ, але санкції накладали саме на «еРеФію». Та сьогодні Зекоманда трактує і розширює Мінські домовленості в руслі виключно проросійської політики: спочатку вибори і тоді все решта – деокупація, кордон.  Або «формула Штайнмайєра» у версії Путіна. Тому на цьому шляху примирення і реінтеграція починаються з легітимації окупаційних адміністрацій та відводу військ, спочатку на окремих ділянках, а тоді, якщо «влізе» – і на всьому фронті. Це і є, на нашу думку, початком масштабної капітуляції, згортанням західного вектору руху і федералізація країни.

Другий шлях або друга політика – це напрям держави, котра бореться до кінця. Тому примирення починається з виводу військ, деокупаціії, контролю за кордоном. Реінтеграція починається з діяльності мережі військово-цивільних адміністрацій, безлічі судових вироків проти тих, хто брав участь у незаконних збройних формуваннях, організації референдумів і роботі окупаційних адміністрацій. Із залучення значних ресурсів на вирішення соціально-економічних питань, підтримкою діяльності українських медіа на раніше окупованих територіях. І десь там дуже вдалині місцеві вибори і право брати участь у виборах національних. Тому все просто. Є два шляхи. Є спроби прогнутися перед Путіним і наповнити формулу німецького президента реальним змістом, відвести війська, місцеві вибори, бойовики на легальних посадах і решта. І є інша політика – тримати удар і не здавати українських інтересів. Саме до неї ми закликаємо», – заявив голова ЛОР.

Ще різкіше щодо планів влади висловилися учасники АТО.

«Про яке відведення військ я можу говорити на своїй землі? Ви розбираєте інженерні споруди, які нам можуть бути потрібні потім. Що ви робите? Думаєте, ця територія не буде зайнята ворогом? Не будіть у нас звіра. Ми не дозволимо здати Україну»,- заявив один з них.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: