У мерії Львова напрацювали новий порядок приватизації комунального майна шляхом викупу

мерія

8 жовтня у Львівській міській раді у рамках консультацій із громадськістю представили та обговорили проект ухвали «Про затвердження Порядку приватизації комунального майна шляхом викупу».

На заході були присутні депутати Львівської міської ради, представники профільних виконавчих органів влади – юридичного департаменту, управління комунальної власності ЛМР, а також орендарі, на яких буде поширюватися дія цього Порядку в разі його прийняття, інформує портал депутатів ЛМР.

Ініціатор проведення консультацій з громадськістю голова постійної комісії з питань комунальної власності Львівської міської ради Ольга Посипанко наголосила на тому, що цей документ висловлює консолідовану думку усіх членів постійної комісії з питань комунальної власності.

«У листопаді 2018 року ухвалою ЛМР затверджений Порядок надання орендарю згоди орендодавця комунального майна на здійснення невід'ємних поліпшень нежитлових приміщень. Метою прийняття Порядку була реалізація ст. 18 Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна» та можливість викупу орендарем орендованого майна через процедуру здійснення невід'ємних поліпшень - заходів, спрямованих на покращення технічного стану майна (перепланування, капітальний ремонт, реставрація). Орган місцевого самоврядування встановив Порядок, однак, за час дії ухвали правом на викуп орендованого майна не скористався жоден орендар (звернулося 10). До комісії з питань комунальної власності почали звертатись орендарі щодо нерозуміння процедури вже на першому етапі – поданні документів. Далі – проведення обстеження та отримання дозволу, котрий надає Виконавчий комітет», - зазначила Ольга Посипанко.

Максимально спростити процедуру, систематизувати Порядок отримання згоди орендодавця на проведення невід’ємних поліпшень нежитлових приміщень, запустити механізм в дію – така мета документу, який напрацювали депутати у комісії разом із юристами.

Депутат, член постійної комісії з питань комунальної власності Олег Береза наголосив на тому, що орендарі несуть неефективні та безперспективні витрати, діюча ухвала (4271) не працює через складність процедури, а новий Порядок є максимально зрозумілим для орендарів та простий в реалізації для орендодавця.

Депутат ЛМР, член комісії з питань комунальної власності Тарас Ворко переконаний, що цей документ містить простий і зрозумілий алгоритм дій усіх сторін процесу, його прийняття дозволить місту отримати додатковий дохід від продажу майна, залучити ефективного власника, а орендарі проводитимуть якісні ремонтні роботи та реалізовуватимуть право на викуп.

Депутат ЛМР, член постійної комісії з питань комунальної власності Дмитро Чунис зазначив, що порядок на часі і його потрібно прийняти, аби на рівні міста Закон реалізовувався, а також запропонував депутатам та іншим учасникам консультацій перед розглядом на сесії ЛМР зібратися ще раз і обговорити усі зауваження та пропозиції, які до нього надійдуть.

Депутат ЛМР, член постійної комісії з питань землекористування Ігор Зінкевич підтримав позицію колег щодо спрощення процедури та виключення з неї пункту про надання дозволу виконавчим комітетом, оскільки на сьогодні цей колегіальний орган є недостатньо прозорим для громади, а депутатський корпус працює публічно та прозоро.

Начальник управління майном комунальної власності Львівської міської ради Інна Свистун висловила низку своїх зауважень до представленого проекту. Зокрема, Інна Свистун зазначила, що депутати пропонують, аби надання орендарю згоди або відмови на проведення невід'ємних поліпшень нежитлових приміщень приймала постійна комісія з питань комунальної власності, а не виконавчий комітет, як є зараз. А це питання, як прописує закон, повинен вирішувати орендодавець. Є й ще одне зауваження: «Новий законопроект про оренду, який вже понад місяць напрацьовується, передбачає загалом зміну процедури. Тому те, що прописали депутати, не прописано у законопроекті, який передбачає, що згоду на поліпшення може мати той орендар, який отримав майно на підставі попереднього конкурсу. Це суттєва зміна, яка міняє весь механізм, хто має звертатися і хто не має», - зазначила Інна Свистун.

Депутати також висловили готовність винести на розгляд сесії ЛМР звернення Львівської міської ради до Верховної ради України щодо внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна», які дозволять орендарям, які вже провели поліпшення орендованого майна, але не встигли скористатись правом викупу через зміни у законодавстві, здійснити приватизацію.

«Ми неодноразово спілкувались з керівництвом Управління комунальної власності та наголошували на необхідності внесення змін в діючий Порядок, однак, не знайшли порозуміння. Тому, разом з юристами напрацювали новий регуляторний документ», - пояснює Ольга Посипанко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: