У музей Львова передали важливі документи УПА, які лежали у землі понад 70 років

arhiv3
фото Центру досліджень Визвольного руху

Минулого тижня у Рогатинському районі в Стратинських лісах, що на Франківщині знайшли  архівні документи визвольного руху 1945-46 років. Архів зберігався у молочному бідоні і ящику від німецьких мін. 

Минулого тижня у Рогатинському районі в Стратинських лісах, що на Франківщині, знайшли  архівні документи визвольного руху 1945-46 років. Архів зберігався у молочному бідоні і ящику від німецьких мін.

«Кожен такий архів має історичну цінність, тому що це нові досі, нікому невідомі документи. Часто стосуються локальної історії. Якщо говорити про останній знайдений архів, там збережено комплекс документів, які стосуються Української повстанської армії, а саме: діяльності бойових підрозділів у період 1945-1946 року. Текст зберігся фактично ідеально», - розповів ІА Дивись.info директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

Як зауважив Забілий, архіви, які пролежали в землі десятки років, дуже рідко так добре зберігаються. але в цьому випадку особливість полягає в тому, що бідон з документами був у піщаному грунті.

«Саме піщаний грунт законсервував бідон, і потрапило не так багато вологи. Другий архів, який був у ящику від мін, на жаль, не зберігся. Ми його реставрувати не будемо, а будемо консервувати», - каже директор музею.

Історик Руслан Забілий розповів, що цього року таких знахідок було 5 по території Західної України.

«Архіви ховали в умовах підпілля. Тим людям, які його заховали, нічого не загрожувало. Хіба що вони потрапляли в полон і самі зізнавалися, що десь закопали архів. Якщо чекісти здобували такі архіви, то вони намагалися їх використати з оперативною метою,  з'ясувати хто користувався цим архівом, для кого він був призначений. Іноді в архівах ховалася переписка між провідниками.

Такі архіви були цінні для працівників -оперативників МГБ, для вивчення визвольного руху. Це давало їм можливість зрозуміти, як вести боротьбу з українськими повстанцями», - веде далі Руслан Забілий.

Аби документи збереглись на десятки років, для зберігання брали такі речі, які не пропускали вологу. Найчастіше, звичайно, використовували молочні бідони. Іноді використовували німецькі протигазні коробки.

«У 2006 році в Тернопільській області один архів було знайдено у конструкціях дзвіниці під банею. Він зберігся ідеально, бо там не було вологи», - розповів Руслан Забілий.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: