Кокаїн та амфетамін: ЮНІСЕФ дізналася, чим «бавляться» українські підлітки

630_360_1570712110-881

Близько 50% українських підлітків мають досвід куріння, 86% вживали алкоголь та 18% - наркотики.

Про це на презентації звіту ЮНІСЕФ щодо куріння, вживання наркотичних речовин серед підлітків розповіла голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка Ольга Балакірєва, передає Укрінформ.

«Один з чинників вживання психоактивних речовин, - це доступність для підлітків. Показники в Україні дуже високі, зокрема, щодо доступності алкогольних напоїв. Навіть міцні алкогольні напої, вартість яких зростає кілька разів на рік, і які мають контролюватися під час продажу, також досить доступні. Майже третина (28,6%) говорить про те, що їм легко або дуже легко дістати такі напої. Попри потужні кампанії проти куріння, і досить потужні їх результати, рівень доступності сигарет для підлітків залишається досить високим: практично кожен другий (43,8%) не має з цим жодних проблем», - сказала Балакірєва.

Так, згідно з даними дослідження 64,3% опитаних заявили, що їм легко або дуже легко дістати вино, пиво, шампанське. 60,7% опитаних підлітків висловилися таким чином щодо слабоалкогольних напоїв.

Серед причини, з яких підлітки вживали алкоголь, 36% хлопців та 42% дівчат назвали «покращення настрою». 23% хлопців і 30% дівчат за допомогою алкоголю намагаються впоратися з внутрішніми проблемами. 17% опитаних відповіли, що вживають алкоголь задля «отримання кайфу», а 12,5% - для схвалення іншими.

Водночас 82% хлопців опитаних та 88% дівчат заявили про досвід вживання алкоголю протягом життя, 74% - що вживали алкоголь протягом останнього року, а 46% - що пили алкогольні напої протягом 30 останніх днів.

Також згідно з дослідженням, 12,3% підлітків мають доступ до маріхуани, 7,1% - до транквілізаторів. Як зауважила Балакірєва, особливо транквілізатори доступні для дівчат. 5,8% та 5,7% опитаних підлітків заявили, що їм легко дістати амфетамін та крек, 5,2% - екстазі, 4,9% - метамфетамін, 4,3% - кокаїн та 4,2% - метадон.

Також за словами Балакірєвої, в дослідженні запитували не тільки про сигарети, а й про електронні сигарети, і результати свідчать про досить швидке поширення їх серед підлітків.

«Попри те, що цей продукт не так давно прийшов в Україну, практично немає відмінності за досвідом спроби протягом життя. І навіть для дівчат цей показник досить високий, хоча хлопці є лідерами в цьому показнику. За останні 30 днів (до моменту опитування — ред.) кожен четвертий хлопець курив, і 15% курили електронні сигарети. Серед дівчат цей показник трохи менший. А щоденні курці складають практично 19%. Ми маємо на це звертати увагу», - сказала Балакірєва.

За даними дослідження досвід куріння мають 54,7% хлопців і 46,4% дівчат.

Балкірєва відзначила, що є всі підстави довіряти цим даним, оскільки опитування було не просто анонімним, анкета вкладалася у спеціальний конверт. Таким чином респонденти були впевнені, що їхні відповіді не стануть відомими будь-кому в навчальному закладі, та отримували можливість відповідати максимально відверто.

Міжнародний проект «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD)»здійснюється за підтримки Європейського центру моніторингу наркотиків та наркоманії (EMCDDA) з 1995 року. Наразі дослідження охоплює понад 45 європейських країн, у тому числі Україну. Опитування проводиться кожні 4 роки. У 2019 році сьома хвиля опитування в Україні охопила 8509 респондентів (4108 хлопців і 4401 дівчат) віком 14–17 років, які є учнями сільських та міських закладів загальної середньої освіти, закладів професійної технічної освіти та закладів фахової передвищої освіти.

В Україні дослідження провела ГО «Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії (EMCDDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: