Зеленський дав рекордну прес-конференцію. Про що він говорив

72237096_1751945548283638_9185506479891808256_o

У четвер, 10 жовтня, президент України Володимир Зеленський дав розгорнуту прес-конференцію. Журналістів невеликими групами пропускали до прес-зони відповідно до списків акредитації.

За інформацією прес-секретарки президента Юлії Мендель, загалом на прес-марафон акредитувалося близько 300 представників ЗМІ, вони задали 342 запитання.  За інформацією ТСН, прес-конференція Зеленського побила світовий рекорд за тривалістю. Вона тривала 14 годин і 8 хвилин.

Про війну

Стосовно замороження конфлікту на Донбасі відповідь Зеленського була така: «Я б дуже не хотів, щоб конфлікт на Донбасі був заморожений. Я б не хотів, щоб у нас було Придністров'я чи Абхазія. Я дуже цього не хочу. Я не можу гарантувати на 100%, що це не станеться. Чесно кажучи, а що зараз? А зараз так і є, зараз у нас там фактично Придністров’я.»

Також він порадив жителям Донецької і Луганської областей, які живуть на окупованих територіях, не дивитися російського телебачення, або ж розмовляти з телевізором як російський комік Сергій Свєтлаков. «Жодне телебачення, жодні ЗМІ не повинні на них впливати. Це мають зробити тільки вони самі: перемикати ці канали, не дивитися їх»

За словами Зеленського, його головна місія на посту президента - припинити війну.

Він сподівається на зміни у поведінці Росії стосовно конфлікту на Донбасі і впевнений, що попередня влада не так сильно хотіла завершити там війну.

«Я не хочу нікого ображати, але так, як ми хочемо закінчити війну, я думаю, що у бувшій владі такого бажання, як у нас, такого потужного тиснення на це, я думаю, що все ж таки не було»

Міжнародна політика

Зеленський розповів, про розмови з Дудою і наголосив,  що українсько-польські відносини налагодилися.

«У нас було кілька зустрічей з президентом Дудою, також я зустрічався з вашим прем'єр-міністром, з польськими депутатами. У нас зараз налагодилися відносини, і ці відносини дуже непогані». За його словами, створено робочі групи з врегулювання історичних питань, підписано низку договорів з польською стороною. Серед іншого, як зазначив глава Української держави, «з'явилися відносини і в газовій сфері».

Стосовно розмови з Тампом Зеленський заявляє, що під час телефонної розмови у липні він ставив собі за мету «затягти» президента США Дональда Трампа в Україну і що Трамп тоді жодним чином не тиснув на нього.

«Дзвінок ніяк не міг впливати на наші стосунки зі США. У нас було кілька дзвінків з президентом США, і я прекрасно розумів, що для нас завдання зробити ці «втомлені» стосунки між Америкою і Україною – втомлені від питання «А куди ми витрачаємо гроші? Я хотів його затягнути в Україну. Зі свого боку ми працюємо над тим, щоб упродовж моєї каденції відбувся візит президента США до України.»

Також Зеленський відповідав на питання про російського президента. Однак конкретно  не хотів би озвучувати деталі своєї стратегії стосовно переговорів з державою-агресором, щоб мати переваги.

«Я приїду, як я повинен говорити з Росією? Ви хочете, щоб це була гра в покер і вони знають мої карти? Ми сидимо за одним столом, я повинен готуватись, у мене повинна бути якась стратегія? Чи ви хочете, щоб всі знали, де у нас війська, коли ми йдемо, де ми відводимо? Мені потрібні переваги, а повна комунікація і повністю розказати всі наші плани, це не переваги це програш».

Також він дав зрозуміти, що готовий зустрітись з Путіним. «Зустрічатися ( для проведення переговорів щодо закінчення війни на Донбасі – ред.) ми можемо в двох форматах: «нормандський формат» і пряма зустріч моя з президентом РФ.»

Кадрові призначення

Президент сказав, що бажаючих бути губернатором не надто багато. «Така складана ситуація з губернаторами, я вам не можу навіть… без будь-якого впливу, мені показують, приносять одну-дві людини на область, які хочуть бути губернаторами.

Ніхто не хоче, ніхто не може. Всі кажуть «нас така зарплата не влаштовує»…

Стосовно Портнова Зеленський запевнив, що не знає і не спілкується із колишнім заступником глави Адміністрації президента часів Януковича Андрієм Портновим.

Зеленському сказали, що глава офісу президента Андрій Богдан його заступник Андрій Смирнов та Портнов близькі друзі. Після цього журналіст запитав президента, чи не вважає він, що деякі рішення і переслідування в Україні стали «політично-мотивованими»

«Пан Портнов, якого я не бачив. Я його бачив може 5 років тому один раз в житті випадково. Я не спілкуюся з ним по телефону. Ми не знайомі, близько з ним не знайомі».

На прес-марафоні Зеленського попросили прокоментувати звільнення Олександра Данилюка з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони. На що той відповів, що рішення не пов’язане з конфліктом з главою ОП Андрієм Богданом.

«Заяву він написав і багато разів ми про це говорили, що він може написати цю заяву, тобто це не перший раз, але пан Данилюк прекрасно знає, що я прекрасно до нього відносився і є багато речей про які я не хочу говорити.

Напевно, він очікував, що я не підпишу його заяви, але я йому сказав чесно, що всередині команди є непорозуміння, є твоє бачення, але мене дістала гра, що ви пишете заяви, а потім я їх не підписую, бо хочу, щоб ми працювали разом…

Я їх всіх попередив, починаючи з Данилюка, хто буде писати на мене заяву (про звільнення – ред.) - шантажу не буде, я буду їх підписувати і буду звільняти людей...»

Стосовно генпрокурора Рябошапки, Зеленський розповів, що перекладачі Дональда Трампа неточно передали його слова про генпрокурора Руслана Рябошапку.

«Я тоді не говорив англійською, я говорив українською. Наскільки я пам'ятаю, я тоді сказав: це нова, молода команда, у нас буде новий генеральний прокурор, відкрита, чесна людина, на 100%. Це моя людина, я сказав. Я мав на увазі,  що це людина для моєї команди, не зі старої Генпрокуратури. Це нова людина, і це на 100% чесна людина».

Резонансі кримінальні справи

На прес-марафоні журналісти запитували, чому не відбулось масових арештів, як обіцяв перед виборами. Мовляв весна минула - а не саджали. Володимир Зеленський пояснює, що у питанні «посадок» корупціонерів зв’язаний законодавством, яке не дозволяє впливати на правоохоронні органи.

«Коли я прийшов, на другий день я думав, ми будемо всіх корупціонерів саджати. При цьому коли перші наручники наділи.. всі сказали «ай яй яй», президент не має права впливати на правоохоронні органи. Я: «ок», а я можу збирати наради і говорити з правоохоронцями, які їхні дії? Ага, так можна. А якщо ходить бандит по вулиці, мені дзвонять всі і кажуть: «ця людина вбиває, бреше, була депутатом».. я можу їх спитати: де посадки таких людей. Ну ви можете, але дуже обережно. То я повинен підбирати слова. Не дай Боже, це буде вплив».

Також Володимир Зеленський заявив, що правоохоронці мають до 1 листопада показати результати розслідування низки резонансних кримінальних справ.
«Першого листопада вони мають показати результат з кількох гучних справ», - сказав він. Зараз чекає на результати.

На запитання про Пашинського запропонував провести соцопитування. «Люди. Вийдіть на вулицю і запитайте: Пашинський - це бандит чи ні? Запитайте у всіх. Я даю вам 100% - 100 людей запитаєте, 100 людей скажуть: «Так».

Економіка

Щодо справи націоналізації банку «Приват» Володимир Зеленський заявив, що готовий домовлятися з Ігорем Коломойським.

«У суді не все так чесно, не все так чисто, і не у всіх цих справах у нас може бути перемога. Тому потрібно на березі, ще до суду, домовитися».

Разом із тим президент запевнив, що не націоналізований банк Коломойському не повертатимуть. Водночас, на запитання чи отримає Коломойський від держави компенсацію в 2,2 млрд, президент сказав, що про це треба не його питати, а суд.

В інших відповідях на питання економічної тематики президент, зокрема, виступив за відстрочку допуску іноземців до купівлі землі після скасування мораторію. «Певний час ми маємо продавати землю лише українцям», - підкреслив Зеленський. За його словами, цей період може тривати кілька років. «Потім вже можна відкрити ринок землі іншим іноземним компаніям, які будуть працювати на цій землі», - зазначив президент.

Що ще цікавого було на зустрічі

З-поміж усього виділявся формат прес-конференції. Журналісти мали змогу пити каву, їсти піцу, бургери та інші напої. Оплатили все це з бюджету – заявив представник Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Щодо нашумілої ситуації з Юлією Мендель, яка кидалася на журналістів, Зеленський став на бік власної прес-секретарки, пояснивши її дії виснаженням і провокаціями: «Пан Андрушко веде себе некоректно. Він здоровий мужик, він нападає. Не був би я президентом, я відповів би йому по-іншому».

Не обійшлося на зустрічі й без обмовок. Про Юлію Мендель Зеленський сказав, нібито вона вийшла з «журналістської землі», а всім, хто загинув у Бабиному яру запропонував «передати привіт».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: