В Україні молода демократія, але країна рухається у правильному напрямку, – посол Бельгії (фото)

IMG_4260

У Львові відбулися урочистості з нагоди 10-річчя відкриття Почесного Консульства Королівства Бельгія, на які прибув Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс.

ІА Дивись.info вдалося поспілкуватися із паном послом.

– Пане Алексе, до призначення в Україну ви були послом у Лівані. Чим Вас так привабила наша країна?

– Я відповів жартом. Мій колега і міністр завжди каже, що я обираю «найлегші» країни. Я починав свою дипломатичну кар’єру не як посол, а як секретар посольства у Венесуелі. Згодом я поїхав до Марокко і відвідав чимало місій в Африці. Потім була місія у Сараєво – це колишня Югославія. Потім я повернувся до Бельгії і знову ж таки був призначений послом у Лівані. Не знаю чи вам це відомо, але тоді я мав місію і в Сирії. Після завершення моєї каденції у Лівані, міністр мене запитав, куди я хочу поїхати, де я б хотів працювати? Відповідно, я сказав, що із задоволенням працював би у Європі і якщо я можу вибрати, хотів би обрати саме Україну. Як бачите, мені подобаються країни з викликом.

– Чи збіглися Ваші очікування щодо України та реальність?

– Так, звісно, я мав певні очікування перед тим, як вступив на посаду в Україні. І перш ніж приступити до повноважень, я знав, що стан справ в економіці не дуже добрий. Так само я знав, що на сході України йдуться бойові дії. І саме тому я вибрав Україну, тому що хотів її підтримати, зокрема у її прямуванні до Європи. Тут є багато переваг – високий потенціал України і високий рівень освіти. Я відвідав чимало українських міст. Це мій другий візит до Львова. Також я відвідував Дніпро, Харків, Одесу. Щоразу відвідуючи кожне місто, я зустрічався з урядовцями, а також буваю в університетах. Тому що для мене досить важливо зустрічатися із студентами і обговорювати з ними різні проблеми. І з цього я зробив висновки, що рівень освіти є досить високим. Я читав лекції у різних університетах щодо демократії і прав людини. Такі ж лекції читав у Львові. Я був позитивно вражений запитаннями та зауваженнями з боку студентів.

– То як, пане Алексе, Ви оцінюєте рівень демократії в Україні?

– Моя відповідь дуже легка – у вас молода демократія. Ми можемо зробити висновок, що демократія не є досконалою, але вона нормальна, тому що молода. Я сподіваюся, що ви будете продовжувати у цьому ж напрямку і все буде краще і краще.

– Ви приїхали на відзначення 10-річчя відкриття Почесного Консульства Королівства Бельгії в Україні. Розкажіть, будь ласка, про його діяльність.

– Почесне консульство має щонайменше два головних завдання. Найперше і найголовніше, на мою думку як посла, є стимулювання і покращення ведення бізнесу в Україні. Саме тому був обраний Львів для відкриття Почесного консульства, оскільки ми знаємо, що саме у західному регіоні України рівень економіки є вищим. Наступна місія консульства – реагування на запити від бельгійців чи Бельгії. Дипломатична установа опрацьовує запити, які надходять, вони скеровуються у головне посольство і ми відповідаємо на ці запити. Ми намагаємося разом з Почесним консулом відповідати на такі запити якомога швидше, оскільки бувають випадки невідкладні. Наприклад, проблеми здоров’я або громадяни Бельгії можуть втрати свої документи. Тобто надається юридична підтримка у разі, якщо з громадянами Бельгії відбуваються якісь негаразди. У цьому напрямку ми працюємо з почесним консулом паном Гарцулою (почесний консул Бельгії в Західному регіоні України - ред.). І загалом діяльність консульства поширюється на західний регіон. Як ви знаєте, Україна велика територіально країна, відповідно, ми маємо одне почесне консульство у західній частині, у Львові, інше – у Дніпрі.

– Бельгія вже два роки приймає українських важкопоранених бійців на лікування і бере на себе усі витрати. Чи буде продовжена ця програма?

– Ця програма буде продовжуватися. Нещодавно були проведені переговори і узгоджено з міністром, що ця програма буде продовжуватися.

– Що робиться для поглиблення українсько-бельгійських відносин?

– Один із напрямків – це політична співпраця. І другий, надзвичайно важливий, в економічній сфері, тобто інвестування. Тому що це дуже важливо для України отримувати інвестиції. І зрозуміло, що це важливо для наших бельгійських інвесторів мати можливість інвестувати в Україну. Ми це називаємо виграшною ситуацією для обох сторін. А також відбувається культурна співпраця. Наприклад, минулого тижня відзначали день короля Бельгії. З цієї нагоди було організовано концерт у філармонії у Києві та Львові. Я запросив двох піаністів: один з них це відомий бельгійський музикант, а інший – українець. Наступного місяця ми організовуємо концерт української співачки, яка дитиною проживала у Бельгії.

– Пане посол, як Вам Львів?

– Це дуже гарне місто. Але у мене є проблема – у вас дуже смачна їжа. Коли я відвідував місцеві ресторани, то міг це оцінити. Крім того, у вас відбувається багато культурних подій. Ви маєте чим пишатися. Наприклад, «Leopolis Jazz Fest». Мені він дуже подобається.

Оксана ДУДАР

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: