Забудова поруч із синагогою: товариство єврейської культури - проти

синагога

На вул. Сянській на місці синагоги продовжуються будівельні роботи. Про це заявляє Львівське товариство єврейської культури.

«На місці синагоги Бейт Хасідім, за адресою Сянська,6  забудовник Роман Труш продовжує проводити незаконні будівельні роботи. Мешканці прилеглих будівель та єврейська громада занепокоєні цією ситуацією» - , розповідає голова Львівського товариства єврейської культури – Олександр Назар.

За словами пана Олександра, упродовж пів року власник господарської будівлі, який орендує дотичну ділянку проводить будівельні роботи. Однак паспорт об'єкта на місці будівництва відсутній. Також забудовник не бажає надати для ознайомлення робочу проектну документацію.

«Злочин полягає в тому, що належним чином не була проведена археологія і забудовник намагається заперечити факт існування на цій ділянці синагоги, не кажучи про те, що ця ділянка входить в межі історичного ареалу міста. Мешканці прилеглих будинків разом із єврейського громадою та громадою міста Львова категорично проти забудови даної ділянки», - обурюється пан Олександр.

Як розповідають місцеві активісти забудовник і надалі проводить будівельні роботи (дозволи на які не представлені ні громаді, ні ЛМР), а саме підготовку до бетонування та злиття фундаменту.

«Яку альтернативу, громада вбачає: у листопаді 2018 року ініціативна група на чолі з заступником голови Львова з культурних питань А. Москаленком, розробила ідею влаштувати на місці синагоги культурний об'єкт, з вшанування подій Листопадового чину: проголошення ЗУНРу, створення Жидівського куреня УГА, подій єврейського погрому 1918 року.

Взагалі ділянка від ринку Добробуту - до пл. Св. Теодора носить назву Кракідали. Саме тут розташовувався єврейський квартал та торговиця. На ділянці Удатного- Лазнева -Сянська - Вугільна - Старий Ринок знаходилось 10 великих синагог, які були зруйновані нацистами. Необхідно виокремити належним чином ці місця, які розкажуть історію Кракідал», - йдеться в повідомленні.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: