Валіза, бізнес, Україна: чи має Віктор Янукович шанс на політичну реабілітацію

яник1

«Янукович збирається на Батьківщину» – цей меседж адвоката колишнього президента України Віталія Сердюка розлетівся мережею на «ура». Підставою для цього, мовляв, стало рішення Європейського суду від 24 вересня 2019 року про зняття деяких санкцій з Віктора Януковича.

Дивись.info спробувала з’ясувати, чи можливе повернення президента-утікача назад до України, що на нього тут чекає і що загрожує.

Як працює санкційний механізм ЄС

Для цього спочатку спробуємо розібратися з механізмом запровадження санкцій, який застосовує Євросоюз. Через російську агресію на cході України і окупацію Криму ЄC  ввів у дію два види санкцій: перші – спрямовані на секторальну стагнацію російської економіки, інші стосуються власне окупованого півострову. Окремим списком відзначені персональні санкції – вони застосовуються до осіб, певним чином причетних до корупційних злочинів режиму Януковича. Кожен вид санкцій має обмежений строк дії, по його закінченню Європейський суд може або поновити дію обмежень, або припинити. Початково у списку було 22 особи. За п’ять років із санкційного списку почергово випали Андрій Портнов, Олексій Азаров, Ігор Калінін, Олександр Якименко, Раїса Богатирьова, Віктор Янукович-молодший (щоправда, той – через смерть, а не завдяки лобістам), Юрій Іванющенко, Олена Лукаш, Сергій Клюєв.

У звіті Європейського суду йдеться про персональні санкції для 170 фізичних та 44 юридичних особи.

Не сидять, склавши руки

Щоби зняти з себе обмеження, представники колишньої влади наймали найкращих лобістів і адвокатів, щоб представляти їхні інтереси перед європейськими інституціями. Вони стверджували, що їхні права порушені, а підстав для заморожування активів та кримінального переслідування не було. Наприклад , до зняття підозр з екс-регіонала Юрія Іванющенка, котрий фігурував у справах щодо привласнення і розтрати майна, співучасті у скоєнні кримінальних злочинів, призвели процесуальні правопорушення, яких припустилися українські слідчі під час провадження кримінальних справ.

Те саме сталося із фінансовими активами Віктора Януковича. Рішенням від 24 вересня 2019 року Європейський суд задовольнив позов сторони захисту екс-президента і зняв обмеження з його рахунків. Вже у березні 2020 року рішення набере чинності, і Віктор Янукович зможе вільно розпоряджатися своїми фінансами.

«Рішення Європейського суду не означає визнання пана Януковича абсолютно невинуватим, а стосується конкретного епізоду із замороженням банківських рахунків, - пояснює експерт з міжнародного права Ігор Тишкевич. – ЄС заморозив кошти на рахунках екс-президента і його сім’ї в рамках узгодженої з Україною політики щодо розслідування корупційних злочинів режиму Януковича. Тобто не йдеться про провадження стосовно держзради, а тільки щодо привласнення і розтрати державного майна.

Станом на 2019 рік до суду матеріали справи щодо розкрадань українських державних коштів прокуратурою так і не були передані

Є кримінальне провадження в Україні. Ймовірно, що Янукович та його поплічники відмили декілька мільярдів доларів. Ці гроші зараз знаходяться на рахунках у Європі. Є рішення ЄС, що такі кошти мають бути заморожені, оскільки в Україні ще з 2014 року відкрито кримінальне провадження щодо розкрадання державних коштів. Однак станом на 2019 рік до суду матеріали справи щодо розкрадань українських державних коштів прокуратурою так і не передавалися. Це означає, що кримінальне провадження є, а результату немає. На підставі цього адвокати Януковича заявляють у Європейському суді: «Україна переслідує пана Януковича за політичними мотивами і позбавляє його можливості розпоряджатись власними коштами». За період  з 2014 року Україна не надала ніяких нових рішень, ніякої нової інформації, тому не дивно, що адвокати Януковича мають дуже високі шанси домогтися остаточного зняття арешту з цих коштів. У ЄС є розуміння граничних термінів кримінальних розслідувань. Кошти не можуть бути вічно арештованими. Мають бути докази. Доказ – це рішення українського суду по тому, що Янукович вивіз принаймні мільярд доларів за кордон. Такого рішення наразі немає».

Що далі?

Як переконує адвокат екс-президента Віталій Сердюк, Віктор Янукович найближчим часом збирається повернутися на Батьківщину.

«Захист здійснює заходи, що забезпечать можливість перебування Віктора Януковича на Батьківщині», – заявив Сердюк після засідання в Апеляційному суді Києва, де розглядають скарги адвокатів щодо скасування вироку Януковичу.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва 24 січня заочно засудив екс-президента Віктора Януковича за статтею «державна зрада» до 13 років в'язниці. Генпрокуратура довела, що Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України. Заочне засудження передбачає, що Януковича відправлять у колонію, коли вдасться його затримати. Після втечі з України в лютому 2013 він проживає в Росії.

23 вересня 2019 року в Апеляційному суді Києва відбувся розгляд скарги адвоката Віктора Януковича Віталія Сердюка щодо скасування вироку екс-президенту. Натомість прокурор Руслан Кравченко заявив,  що позиція сторони обвинувачення незмінна. Прокуратура впевнена, що вирок Януковичу буде діяти, оскільки він вмотивований і законний.

Якби за заявами адвокатури були справжні наміри, то Янукович вже був би в Україні.

«Дуже бажано, щоб Янукович справді повернувся в Україну, - вважає політолог Сергій Таран. – Саме тут його чекає правосуддя і покарання. Тому хотілося б, щоби це сталося швидше. Я не думаю, що після повернення Януковичу дадуть амністію і він стане респектабельним українським політиком. Захист Януковича робить такі заяви, щоб показати, що нібито Янукович не боїться повертатися до України, бо він нібито почувається невинуватим. Але якби за тими заявами були справжні наміри, то Янукович вже був би в Україні. Але поки що ми цього не бачимо».

Історія зі зняттям санкцій ЄС дає нам важливий урок — справедливості неможливо досягнути лише зусиллями іноземних партнерів.

Без перезапуску органів прокуратури та комплексної судової реформи неможливо притягувати до відповідальності високопоставлених корупціонерів та конфісковувати їх злочинні активи — чи то йдеться про теперішніх посадовців, чи про колишніх.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: