Вивести з тіні: у ЛОДА знову починають боротися з зарплатами у конвертах

5ea62a28aac8c8759dcbfba2df1bf952d0f99628

На Львівщині понад 113 тисяч працівників отримують зарплату, нижче мінімальної.

У податковій службі та ЛОДА кажуть, що останнім часом зросла кількість так званих підприємств-мінімізаторів, а з нового року, коли розмір мінімальної зарплати знову зросте, у групу ризику може потрапити понад половини роботодавців області.

За даними управління Державної  податкової служби, на Львівщині налічується близько 37 тисяч роботодавців. У них працює понад 484 тисячі осіб. При цьому 64% роботодавців виплачують зарплати в межах мінімальної, а ще 4% - нижче. Відтак зарплату нижче встановленого державою мінімуму отримують понад 113 тисяч працівників.

«З нового року ми маємо підвищення розміру мінімальної зарплати, і ці 64% вже потрапляють у  групу ризику, де можуть виплачувати зарплату менше мінімальної. Треба працювати з цими роботодавцям, щоб вони підвищували зарплати, бо матимемо значні втрати для бюджетів», – каже в.о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області Василь Кресяк.

За його словами, впродовж року кількість підприємств-мінімізаторів зменшувалася. Якщо на 1 січня їх було 2259 то в липні - 1569. Однак у серпні їх кількість знову зросла.

«Кількість підприємств, які виплачували зарплату менше мінімальної зросла на 339. Потрібно продовжувати заслуховування платників щодо легалізації зарплат на рівні районних адміністрацій. Це був ефективний захід, бо коли ми їх заслуховували, була тенденція до зниження мінімізаторів, а в серпні відбулося певне послаблення і пішла зворотна динаміка», – каже Василь Кресяк.

Він додає, що найменші офіційні зарплати у тих галузях, де працівники мають справу з готівкою – торгівля, готельно-ресторанний бізнес та будівництво. Так, за даними податкової служби, у сфері торгівлі алкоголем і тютюном більшість працівників мають зарплату в межах мінімальної. Схожа ситуація в будівельній галузі.

«Львівська облрада встановила зарплату будівельників при визначенні кошторисної вартості будівництва у розмірі 14 тис. 800 грн. При цьому будівельні організації, які надавали послуги  бюджетним установам, платили працівникам менше 8 тис. грн. Лише у трьох будівельних організаціях зарплата становила 16  тис. грн. Потрібно залучати до робіт лише ті організації, в яких зарплата є відповідно до кошторисної», - каже Василь Кресяк.

У головному управлінні Держпраці у Львівській області визначено галузі, де є найвищий ризик неоформлених працівників, - тут знову фігурують торгівля, готельний бізнес, будівництво, а ще транспорт і сільське господарство.

«У цих галузях відбуваються перевірки спільно з податковою службою. Такі перевірки відбуватимуться щомісяця, їх графіки уже затверджені. З вереснями маємо можливість накладати  штрафи за неоформлених працівників за результатами перевірок, які проведені податковою службою. З початку 2019 року, завдяки перевіркам та роз’яснювальній роботі, легалізовано понад 20 тисяч працівників. У нас є 47 інспекторів праці, які підпорядковуються ОТГ і містам обласного значення і мають всі повноваження для здійснення контролю. Водночас ці повноваження не реалізуються у повній мірі», – каже начальниця управління Ольга Вільхова.

За словами т.в.о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Марти Бухтіярової, кількість підприємств-мінімізаторів зросла у той період, коли у ЛОДА не збиралася обласна робоча група щодо легалізації зарплат.

«Близько 1,5 місяця через кадрові зміни у ЛОДА група не збиралася.  Тепер її робота відновлюється. Планується, що вона збиратиметься щотижня», – каже Марта Бухтіярова.

У ЛОДА доручили податковій службі надати перелік суб’єктів підприємницької діяльності, що систематично  уникають виплати податків та звіт щодо вжитих до них заходів, а також спільно з управлінням Держпраці продовжити перевірки підприємств, які виплачують працівникам зарплату меншу від мінімальної або нижчу ніж в середньому по галузі.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: