Рецепти жовтня: найкращі страви із сезонних продуктів

zhovtencook
Фото: Всвіті

Тільки від згадки про традиційні продукти жовтня віє теплом. Адже страви з цими продуктами подають гарячими, запікають, заправляють прянощами. Додають гострі спеції чи солодкий мед.

Жовтневим фаворитом, безсумнівно, залишається гарбуз, пише Всвіті.

Його можна приготувати, як солоним, так і солодким. Із солодкого ще, неодмінно, приготуйте страви з грушею та сливами. Додавайте частіше в раціон гриби, а саме, печериці. І не забудьте розбавити вечері чимось незвичним. Наприклад, приготувати страву із ріпи. Що саме готувати з вищезгаданих продуктів? Дивіться в нашій добірці рецептів:

1. Вершкове пюре з ріпи

Якщо готуєте щось із ріпою вперше, то варто почати з найпростішого рецепта. Візьміть: 600 г ріпи та 300 г моркви, 100 мл вершків та 50 г вершкового масла. Спеції: куркума, сіль, розмарин, червоний мелений перець.

Як готувати:

Ріпу та моркву очистити, нарізати кубиками та залити водою. Посолити та варити, поки коренеплоди не стануть повністю м’якими. Потім, злити воду, додати масло й куркуму, потовкти в пюре. Можна перетерти через сито. Готове пюре змішати ложкою з вершками, посипати перцем та прикрасити розмарином.

Важливо: якщо хочете пришвидшити процес приготування й перебити пюре міксером — будьте готові до інакшої консистенції. Вона буде більш збита й тягуча, масляниста. Для правильного пюре, усе ж, краще зробити все вручну. А моркву, наступного разу, можна буде замінити на гарбуз, броколі чи інший компонент.

2. Гарбузовий суп: швидкий рецепт

Рецептом гарбузового супу-пюре все нікого не здивуєш, що б туди не додали. Але, ми вибрали найпростіший рецепт страви, щоби готувати, коли немає часу на ускладнення.

Візьміть 300 г гарбуза, 200 г картоплі, 100 г моркви. Вершкове масло 50 г та 100 мл вершків. Також, куркуму, мускатний горіх, сіль, прованські трави. Розмарин та гарбузове насіння для прикраси.

Як готувати:

Гарбуз, картоплю та моркву почистити, покришити та трохи обсмажити на вершковому маслі. Потім залити водою і варити до повної готовності. Перебити в пюре зручним способом (можна й міксером) та додати вершки (вже змішавши вручну). Додайте решту спецій, налийте суп у тарілки. Для подачі прикрашайте поверхню супу краплями вершків, гарбузовим насінням та гілочкою розмарину.

3. Десерт із пряною грушею

Здивувати рецептом із грушею також непросто, але ми спробуємо. Візьміть 1 велику стиглу грушу, 100 г домашнього сиру, 1 ст. л цукрової пудри. Також, по 50 г меду та коньяку, пару крапель лимонного соку. Зі спецій: корицю, мускатний горіх, сушений імбир та трохи меленого перцю чилі.

Як готувати:

Груду розріжте навпіл, очистьте від насіння та шкірки, але залиште хвостик. У каструлі змішайте половину меду й коняку, 200 мл води. Варіть у цьому сиропі грушу 5–7 хвилин. Потім злийте воду, додайте решту коньяку з медом, усі спеції. Вимішайте грушу, але обережно, щоби та не поламалася.

Сир разом із пудрою перебийте міксером до зникнення зернистості. Він має стати повітряним, ніжним та однорідним. Викладіть сиркову масу кулькою на край тарілки. А по центру помістіть пряну грушку.

4. Печериці з бруквою та пармезаном

Печериці готуються швидко, тому можна придумати, з чим же цікавим подати їх до столу. Пропонуємо — з бруквою та пармезаном.

Візьміть 10 печериць великих, 2 брукви, 50 г пармезану та 50 мл вершків. Часник сушений, прованські трави, сіль та олію.

Як готувати:

Брукву розділіть пополам та заверніть у фольгу. Поставте випікатися при 190 градусах у духовці, поки вона не стане повністю м’якою. Тим часом, покрийте гриби олією, сіллю та прованськими травами. Викладіть їх на деко, застелене фольгою. Ставте запікатися після брукви.

Поки гриби запікаються до золотистої скоринки, перетріть брукву в пюре, додайте до неї вершки та тертий пармезан. Викладіть у форму для запікання присипте часником та залишками пармезану і випікайте пару хвилин, щоби теж з’явилася скоринка. Потім, подавайте разом із грибами. Можна додати грецький йогурт чи нежирну сметану.

5. Тарт зі сливою та йогуртом

Візьміть для тіста: 100 вершкового масла та 200 г борошна, 1 жовток та 20 цукру, 2 ст.л льодяної води та трохи лимонного соку.

Для начинки візьміть: 400 г стиглих слив, 150 г йогурту грецького (без цукру та смакових додатків), 2 яйця, 1 білок та 130 г цукру, 2 ст.л крохмалю.

Як готувати:

Починаємо з тіста, а саме, перетираємо холодне масло з борошном. Потім додаємо всі інші компоненти й замішуємо тісто. Можна просто перебити все в кухонному комбайні. Тісто загорніть у харчову плівку та поставте в холодильник.

Сливи розділіть на половинки та очистьте від кісточок. Йогурт змішайте з яйцями та білком, цукром і крохмалем. Збийте все до однорідної маси.

У форму для десерту викладіть тонким шаром тісто, зробіть високі бортики. Викладіть половину слив. Залийте їх йогуртовою основою. Потім викладіть решту слив, посипте трохи цукром. Випікайте орієнтовно 25 хвилин при температурі 180 градусів. Подавайте, коли трохи охолодне. Подібний тарт можна готувати також зі шматочками груші, виноградом чи інжиром.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: