Як львівським лікарям вдалося досягти найнижчого рівня смертності серед немовлят по Україні (фото)

IMG_9787

У Львові на 1000 народжених немовлят припадає 4 смерті. Це на 50% менше, ніж в середньому по Україні.

У вівторок, 15 вересня, спеціалісти КНП «Міська дитяча клінічна лікарня м. Львова» спільно з управлінцями департаменту охорони здоров'я ЛМР розповіли про умови життєзабезпечення недоношених дітей.

У 2019 році Львівська міська дитяча лікарня отримала 4 інкубатори для виходжування новонароджених діток. Завдяки оновленому обладнанню і високій кваліфікації лікарів медичному закладу вдалося досягти найнижчого показника смертності серед немовлят по Україні.

«Показник малюкової смертності – це показник, який застосовують у кожній країні для означення стану охорони здоров’я в цілому по державі. Попередні роки показник коливався 5,8-6. Показник 4,1 – це свідчення якісного зростання рівня медицини. Якщо говорити у загальних цифрах, то торік у нас померло 36 осіб, цьогоріч – 20. Є очевидний позитивний приріст, - пояснив начальник управління охорони здоров'я ЛМР Володимир Зуб.

Упродовж 2016-2019 років у розвиток інституту здоров'я матері і дитини інвестовано  понад 40 мільйонів гривень з різних джерел.  Частину коштів спрямували на закупку обладнання, а частину на проведення ремонтів і реконструкцію. Цьогоріч у лікарні встановили чотири інкубатори для виходжування новонароджених діток, оновили обладнання в лабораторії для більш точних аналізів. У 2019 році Львівська міська дитяча лікарня отримала понад 15 мільйонів гривень, з яких для закупки обладнання передали 9 мільйонів, для ремонту і реконструкції – 6 мільйонів.

«Багато лікарів проходять курси підвищення кваліфікації у Польщі та США. Це також одна із причин скорочення дитячої смертності у відділенні», - додав Володимир Зуб.

Згідно із статистичними даними ВООЗ, від 6% до 10% дітей відразу після народження потребують лікування в умовах реанімації та інтенсивної терапії.

«У масштабах всесвіту життя дитини – піщинка. Але у масштабах сім’ї – це величезна радість, коли одужують діти, народжені із загрозою життя, - повідомив завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Володимир Чуйко. -  У нас є стенд, де можна подивитися фотографії цих дітей у більш зрілому віці – у школі чи садочку. У день передчасно народжених дітей у нас завжди величезне свято, 17 листопада це відбудеться вчергове. Можна подивитися на цих дітей, котрі перебували у нас в інкубаторах і потребували штучної вентиляції легень, а зараз вони життєрадісні і ростуть на радість своїм батькам».

Від початку поточного року близько 50% дітей народилося передчасно. Також діти народжені вчасно, якщо у них виявлено будь-які патології, потребують перебування в інкубаторі для підтримання умов життєзабезпечення. Зараз у відділення перебуває 11 дітей. Батьки мають змогу провідати немовлят, принести молоко.

«Інкубатори експертного класу для новонароджених дозволяють дітям, що народилися раніше терміну, забезпечувати імітацію внутрішньоутробного стану. Завдяки подвійним стінкам зберігають безперебійну циркуляцію повітря, а також зволоження, - пояснює Дмитро Квіт, головний лікар КНП «Міська дитяча лікарня м. Львова». - Плюс інкубатори мають таку функцію, як відділення для касет для рентгенологічного обстеження. Це дозволяє безконтакний огляд дитини. Тобто можна провести огляд, не дістаючи немовля з боксу. Також вбудовані фільтри, які блокують потрапляння пилу і бруду. На індикаторі медперсонал бачить рівень забрудненості фільтру. Подвійні стінки також забезпечують сталість температурного режиму.

Найменша дитина, яка вижила в умовах цього відділення,  важила 720 г.

У цій палаті двійня. Дітям проводять штучну вентиляцію легень. Вони народилися на 33 тиждень вагітності шляхом кесаревого розтину. За допомогою інкубаторів немовлята отримують необхідні умови життєзабезпечення цілодобово. При народженні одна дитинка важила 1 кг 300 г , друга – 2 кг. Дітей можна поміщати в інкубатори вагою від 500 г. Найменша дитина, яка вижила в умовах цього відділення, важила 720 г. тривалість перебування дітей у боксах визначається за станом здоров’я і швидкістю набору ваги.  Якщо дитина, що зараз важить 1 кг 300 г, набере хоча б 700 г, можна говорити про початок адаптації до зовнішнього середовища.

Років 15 тому більшість цих дітей були б приречені, констатує Дмитро Квіт.

«Те, що ми на сьогодні можемо виходжувати цих дітей – щастя. Звісно, 8 інкубаторів, які є на базі лікарні - це замало. Тому що інколи діток є більше. До речі, ми готуємо новий громадський проект – відділення патології новонароджених теж мріє мати такі інкубатори-кювези. №36, якщо буде нагода проголосувати», – звертається головний лікар до громадськості.

У середньому такі інкубатори служать 10-15 років.

«Але кожна апаратура потребує замін комплектуючих. Все обладнання, яке працює у лікарні, має бути сертифіковане. Щорічно 700-800 тисяч гривень ми витрачаємо тільки на технічну документацію. Крім того, є поняття морального зносу. На мою думку, обладнання буде придатним 7-8 років», - підсумував Дмитро Квіт.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: