Завдяки активності мешканців село на Львівщині отримало футбольне поле та дитячий майданчик

IMG_4269

У селі Малечковичі Пустомитівського району завершили спорудження футбольного поля зі штучним покриттям та дитячого майданчика. Комплекс постав з ініціативи активних мешканців на місці, де раніше росли хащі та люди викидали сміття. Він став прикладом того , який результат може принести співпраця мешканців, органів місцевого самоврядування та державна влада.

У селі Малечковичі Пустомитівського району завершили спорудження футбольного поля зі штучним покриттям та дитячого майданчика.

Комплекс постав з ініціативи активних мешканців на місці, де раніше росли хащі та люди викидали сміття. Він став прикладом того, який результат може принести співпраця мешканців, органів місцевого самоврядування та державна влада.

«Ця історія розпочалася з того, що зібралися активні мешканці, які прагнули, щоби в нас були такі острівки здорового способу життя, щоб територія насичувалася не лише приватною забудовою, але й був якийсь громадський простір. Власними зусиллями, зібравши певні кошти, вони облаштували ділянку під футбольне поле, встановили певні елементи дитячого майданчика, але зрозуміло, що це все було не в належному стані», – розповідає мешканка села, працівниця сільської ради Любов Голумєєва.

Ініціатива мешканців зустріла підтримку у сільській раді. Там розробили проект будівництва футбольного поля, який взяв участь у конкурсі на державне фінансування.

«У 2018 році цей проект був одним з переможців, який фінансувався за державною програмою «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям у регіонах України». Фінансування було 713 тисяч гривень з державного бюджету і приблизно стільки ж було виділено з місцевого бюджету. Роботи розпочалися вже на початку 2019 року. Коли стало відомо, що ми включені до державної програми із будівництва футбольних полів, керівництвом сільської ради було вирішено комплексно підійти до благоустрою цієї території та облаштувати дитячий майданчик і стоянку.

Тоді сільська рада подалася на конкурс місцевих ініціатив, так званих мікропроектів, який проводить обласна рада, і цей проект став одним з переможців. З обласного бюджету було  виділено 200 тисяч гривень. Обов’язковою умовою реалізації проектів обласної ради є співфінансування мешканців або спонсорів. І місцеві мешканці зібрали понад 100 тисяч гривень на реалізацію цього проекту», –  розповідає начальниця відділу економічного розвитку, торгівлі,  інвестицій та міжнародної співпраці Солонківської сільської ради Галина Надворна.

Перший заступник сільського голови Солонківської сільської ради Андрій Жиравецький каже, що уже під час робіт до проекту облаштування території вносили зміни, щоби врахувати побажання мешканців.

«Коли почалися роботи, мешканці мали багато зауважень, проект змінювався 4-5 разів. Спочатку деякі мешканці ставилися з певною пересторогою, боячись що хтось хоче забрати цю землю. Територія навколо стадіону була досить захаращена. Там були хащі, болото, стихійний смітник, все було прибрано почищено, сміття вивезено. Коли почали вирубувати кущі, люди вийшли протестувати, бо кущі захищали їх домівки від світла фар автомобілів, які проїжджали поруч трасою. Тоді ми вирішили насипати пагорб і посадити там дерева. Зараз є і захист від світла та шум зменшився», – розповідає Андрій Жиравецький.

«Я особисто як мешканка вдячна керівництву сільської ради, працівникам, які розробляли цей проект, бо люди бачать вже результат і не знають, яка велика робота цьому передувала. Як мама двох дітей я відчувала потребу у такому комплексі. Ми намагаємося облаштувати такі локації, які будуть доступними для всіх мешканців села, щоби не потрібно було йти кілька кілометрів для того, щоби дитина погралася на майданчику чи у футбол. Крім цього, молодь, яка не має куди себе подіти, часто схильна до не дуже корисних речей», – каже  Любов Голумєєва.

Вона додає, що такі майданчики є не лише острівками здоров’я, але й дружби, куди приходять люди просто поспілкуватися між собою.

«Люди спілкуються, знаходять спільну мову, діляться ідеями. Ми хочемо, щоб це була частина села, де зможуть відпочивати не тільки місцеві мешканці. Сюди приїжджають із сусідніх сіл. Відколи відбулося відкриття поля, я зі своїми дітьми навіть не могла потрапити туди, бо весь час було зайнято, дуже насичений графік, і багато дітей сиділи у черзі. Навряд чи ці діти зналися б з іншими – з протилежного кінця села, а тут вони знаходять спільні інтереси, дружать, і це гарний приклад,  як виховувати молоде покоління», - підсумовує Любов Голумєєва.

Вартість нерухомості та землі в Малечковичах а результаті реалізації таких проектів лише зростає. Крім цього, коштом сільської ради та мешканців почали ремонтувати міжквартальні дороги, що значно підвищує привабливість села для нових мешканців. Багато молодих сімей з дітьми переселяються сюди зі Львова.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: