Глухий кут: медики міста та області не можуть домовитися, хто у Львові має оглядати водіїв-наркоманів

1_shirka3_601x399

Львівська мерія та ЛОДА не можуть порозумітися щодо функціонування наркологічного кабінету, закритого два роки тому.

Нагадаємо, на вулиці Науковій, 49 працював кабінет,  який був філією «Львівського обласного медичного центру превенції та терапії  узалежнень». Але 2017 року його закрили. Тепер поліцейські скаржаться, що  у Львові немає де оглядати водіїв, а медики міста та області не можуть дійти згоди, хто повинен відновити роботу кабінету. Суперечка відбулася під час апаратної наради у ЛОДА.

Начальник Управління патрульної поліції у Львівській області Роман Пилипенко пояснює, що, згідно з законодавством, поліцейські мають лише дві години для огляду лікарями на стан наркотичного сп’яніння водія після виявлення в нього відповідних ознак.

«Виявивши ці ознаки, поліцейський, особливо в нічний час, може завезти водія тільки в Пустомитівську лікарню, і це не щодня, а за наявності там працівника, який проводить освідування водіїв. Відповідно до спільного наказу МОЗ та МВС від 2015 року передбачено, що огляд водіїв на стан сп’яніння має проводитися у закладах охорони здоров’я, яким надається таке право, згідно з переліком МОЗ. Ці заклади визначають в ОДА. Огляд має відбуватися лікарем, який пройшов тематичне удосконалення за відповідною програмою. У лютому 2018 року департаментом ЛОДА було прийнято наказ про проведення оглядів. У додатку є перелік лікарень у Львові та районах області, які мали бути забезпечені відповідними реагентами та працівниками, які мають право проводити освідування. Але на сьогодні нам допомагає тільки Пустомитівська  лікарня. І люди, які систематично вживають наркотичні засоби і керують автомобілями, прекрасно знають про цю проблему. Через затягування з оформленням матеріалів ми оголюємо місто, і потім я чую скарги, що довго їде на виклик патрульна поліція. Але патруль не може залишити водія, доки не оформить матеріали», – поскаржився очільник патрульної поліції.

За його словами, проблемами, які потрібно вирішити якомога швидше, є відсутність лікарів, які пройшли вдосконалення згідно з законодавством, неукомплектованість медзакладів експрес-тестами та реактивами, відсутність спеціалізованого цілодобового кабінету для проведення оглядів.

«Не зрозуміють нас громадяни, коли, наприклад, у лікарні швидкої допомоги, де у приймальному відділені постійно є багато людей, якщо ми привеземо туди четверо людей у стані наркотичного сп’яніння. Це, по-перше, час, а по-друге – дискомфорт. Думаю, багато хто на відео бачив, як поводять себе люди в стані наркотичного сп’яніння. Думаю, що коли в людини вже є свій клопіт, то це найменше, що вона хоче бачити. Також хотілося б скоротити термін надання висновків за результатами огляду. Сьогодні це 2-4 дні, а хотілося щоби це було протягом дня. Бо є певні терміни коли матеріали треба скерувати до суду», – додав Роман Пилипенко.

Натомість директорка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак вважає, що закриття кабінету на Науковій було виправданим.

«Так, у нас працював кабінет, але він був осередком зловживань як боку поліцейських, так і з боку лікарів, про що свідчив вал звернень до нас. Функцією установи, де він працював, не є проведення оглядів водіїв, а лікування залежних осіб. Ми не можемо сконцентрувати всі огляди в цьому закладі. Ця послуга децентралізована. Ми щороку складаємо список закладів. Якщо ви вважаєте за необхідне збільшити чисельність точок доступу у Львові до обстеження, то ми пропонуємо організувати такий кабінет у лікарні МВС на Замарстинівській, який буде незалежним від жодних втручань. А забезпечення матеріалами є функцією місцевих бюджетів», – заявила Ірина Микичак.

Начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб пояснив, що огляд водіїв на стан сп’яніння проводиться у 8-ій лікарні, однак лікарі не беруться ставити діагноз «наркотичне сп’яніння», бо не мають юридичного  права це робити.

«Пишуть просто сп’яніння, долучають результати етанолу, і потім лікар наркодиспансеру ставить свій заключний діагноз. У цьому є проблема. Адвокати осіб, які затримуються, йдуть у суд. Вони дуже чітко вчитуються в букву закону, і всі справи розвалюються, а потім ще є претензії до лікарів. Наші лікарі неодноразово ходили в суди і під дулом пістолета вони не напишуть діагноз «наркотичне сп’яніння». Я вважаю, і тут наші думки з Іриною Микичак розходяться, що має бути спеціалізований кабінет. Він був на Науковій і там були наркологи, які мали юридичне право поставити діагноз, і, як на мене, він працював оперативно, там була ізольована зона, було місце парковки. Можливо, там і були факти корупції, але боротися з корупцією шляхом закриття закладу, мені здається, було не зовсім правильне рішення. Щоби дотримуватися букви закону, потрібно відновити роботу спеціалізованого кабінету чи на Науковій, чи в іншому місці, але щоби там був нарколог, який має право ставити діагноз», – заявив Володимир Зуб.

Представник громадської організації «Pitbull Lviv», яка проводить рейди на дорогах міста, запропонував відновити роботу кабінету на Науковій хоча б тимчасово.

«Неправильно спочатку закрити заклад, потім розбиратися, хто має проводити освідування. Ми  говоримо про людське життя і здоров’я. В області щодня в ДТП гине людина», – заявив він.

«Люди розуміють, що їх не освідують. Ми породжуємо безкарність. Нам все одно хто відкриє кабінет – область чи місто», – додав Роман Пилипенко.

«Бачу, що єдності немає, тому пропоную провести тематичну нараду. До цієї наради прошу всіх бути готовими зі своїми пропозиціями. Розглянемо і питання тимчасово діючого кабінету», – резюмував голова ЛОДА Маркіян Мальський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: