Випробування вогнем, димом та висотою: як на Львівщині тренують молодих рятувальників (фоторепортаж)

IMG_4502

У середу, 16 жовтня, на Бориславському полігоні відбулося щорічне навчання вогнеборців.

Випускники вишів і новопризначені офіцери проходили перевірку на психологічну стійкість і готовність працювати в задимленому середовищі, - передає кореспондент Дивись.інфо.

«Сьогодні пройшло щорічне навчання з офіцерами, випускниками вищих навчальних закладів, а також новопризначеними офіцерами на посади начальників караулів, начальників підрозділів, тобто на посади, що займаються безпосередньо реагуванням на пожежі та інші надзвичайні ситуації.

Заняття проходили на тему психологічної підготовки, відпрацювання навиків рятування, саморятування, роботи в задимленому (непридатному для дихання) середовищі, а також ліквідації пожеж нафти і нафтопродуктів», - повідомив заступник начальника головного управління ДСНС України у Львівській області з реагування на надзвичайні ситуації Глобенко Валерій.

Глобенко Валерій

На навчання залучили 121 рятувальника та 16 одиниць пожежної техніки. За словами організаторів навчань, такі заходи з випускниками вишів і новопризначенцями проводяться раз в рік. Натомість у кожному підрозділі щомісячно і щоквартально проводяться заняття у задимленому середовищі, де вимагається використання засобів індивідуального захисту.

«Застосовували пожежні автомобілі і автоцистерни, швидкі допомоги, спеціалізовані аварійно-рятувальні автомобілі для ліквідації дорожньо-транспортної пригоди, автомобілі хімічної розвідки, пожежні драбини, автомобілі піногасіння, - звітує Валерій Глобенко. - Крім того, було забезпечено постійне перебування бригади медичної допомоги: і головного управління, і центру медицини катастроф.

Завдання всі пройшли. Дуже тішить, що нестійких психологічно офіцерів та членів особового складу у нас не виявлено. Але не можна припинити вчитися і вдосконалювати навики».

Про страх перед стихією

Під час ліквідації займання кожен із пожежників відповідальний за свою ділянку. Вогнеборці мають зосередитися на маршруті і слідувати йому, щоб запобігти поширенню полум’я.

«Смуга перешкод створена для того, щоб кожен пожежник міг відчути на собі, що таке полум’я, загартуватися у непридатному для дихання середовищі, - пояснює заступник начальника 21 державної пожежно-рятувальної частини міста Радехів Роман Козира. - Ми як керівництво приїжджаємо разом із випускниками вишів і проходимо навчання теж. На випадок, якщо хтось зіткнеться з проблемою чи страхом, у нас є на території полігону медики та психологи. Але, як показує практика, це трапляється вкрай рідко, бо учасники вчаться 5 років і вже мають вишкіл і знання.

Приборкання вогню - це буденність. Ми знали, куди йшли

На запитання, чи є особливі відчуття під час гасіння пожежі, Роман Козира відповідає, що яскраві емоції відсутні. «Це вибір нашої професії, у певному сенсі - буденність. Такі навчання загартовують хлопців і психологічно, і фізично. Дуже часто виникають пожежі, де нічого не видно, де значне задимлення, ми заходимо у спеціальному спорядженні і дихальних апаратах. Без таких навчань вогнеборцям ніяк».

Такі ж погляди розділяє капітан служби цивільного захисту начальник 8 ДПРС міста Стрий Хім’як Володимир. «Ми знаєм, чого ми сюди прийшли. Ми знаєм, що ми маєм це робити. Ми знаєм, що від нас залежить, чи буде пожежу ліквідовано, чи вогонь пошириться далі», - розповідає Володимир.

Чому пожежники не страждають від опіків

Для того, щоб убезпечити вогнеборців від впливу високих температур, позаду них члени особового складу обливають їх струменем води і таким чином охолоджують костюми.

«Є тепловідбивний костюм, є люди, які захищають нас. В кожного з нас костюми мають різні температурні показники. Є старіші зразки, є нові, більш витривалі,» - пояснює Володимир Хім'як.

Під час ліквідації пожеж на торфовищах, температура середовища сягає 500 градусів

Такі методи захисту особливо значущі під час ліквідації займань торфових покладів. За словами Глобенко Валерія, коли вогнеборці гасили реальну пожежу нафти востаннє, температура сягала до 500 градусів. Застосовували спеціальні тепловідбивні костюми і генератори пінного гасіння для цього. Тільки так можна локалізувати і ліквідувати пожежу».

Про техніку і роботу рятувальників поза згарищами

Рятувальники також присутні на місцях ДТП. Для деблокування потерпілих необхідний аварійно-рятувальний автомобіль. «При завалах також використовуємо домкрати, підіймачі та інші інструменти. Не завжди є можливість швидко і якісно зробити. В першу чергу на місці виклику ми забезпечуємо собі безпечні умови, після цього ми можемо надавати допомогу іншим, - коментує Сембай Остап, начальник 4 ДПРЧ у Львові. - Бувають такі фактори як розлив палива на дорозі - мусимо перше усунути цей фактор.

Буває, що автомобіль нестійко стоїть. Ми маємо надійно встановити його, щоб він не коливався. При зіткненні автомобілі деформуються по-різному. Кожне ДТП - відмінне. У цьому складність: як правильно і з якої сторони деблокувати потерпілих і так далі. По Львову і зоні відповідальності міста досить часто виїжджає даний автомобіль. Приблизно 1-2 рази в тиждень. Практика ніколи не буває зайвою, завжди потрібно покращувати навички».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: