В історичному центрі Львова земляні роботи тривають без згоди археологів

корнякта

Днями розпочали земляні роботи на вул. Корнякта, що у центрі Львова. Реконструкція вулиці, яка розташована у зоні ЮНЕСКО, відбувається без погодження археологів.

Про це на сторінці у Фейсбук повідомив Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба».

«Знову археологічні граблі у Львові. Не встигли оговтатись від скандалу довкола робіт без залучення археологів на фонтані Кульбаба, як маємо новий. Ми повідомили управління охорони історичного середовища. Чекаємо на реакцію!» - йдеться у дописі НДЦ.

Речниця «Рятівної археологічної служби» Мирослава Іваник прояснила ситуацію в коментарі Дивись.інфо: «Кілька місяців тому до нас звертався «Інститут просторового розвитку» і повідомив про те, що такий проект планується. Ми дали чіткі рекомендації стосовно того, що реконструкція вулиці може відбуватися винятково під наглядом археолога, тому що йдеться про зону ЮНЕСКО, зону охорони культурного шару. Ми не розуміємо, чому цю рекомендацію поігнорували і чому нам ніхто не повідомив про початок робіт, чому на місці відсутні археологи. Зараз консультуємося з Управлінням охорони історичного середовища і дуже сподіваємося, що вони відреагують. Вулиця Корнякта - це територія найдавнішого Львова, не так  давно ми мали цікаві розкопки по Краківській і Вірменській. Тоді на місці фонтану «Кульбаба» на Галицькій виявили дрібні фрагменти кераміки XIII-XIX ст. і скла XVII-XVIII ст. Очевидно, що на вулиці Корнякта також мав би бути матеріал, цікавий для археологів та істориків і львів'ян у цілому».

Нагадаємо, знайдені нещодавно фундаменти на місці фонтану «Кульбаба» належать храму Воздвиження Чесного Хреста.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: