У чому небезпека різкого схуднення, або Чому не можна скидати 10 кілограмів за тиждень

1447397560_effective-diet-plan-to-lose-weight-in-30-days-752x490

Колонка Уляни Депутович.

Коли я починаю працювати з клієнткою, одне з перших наших спільних завдань – постановка цілі! Ми з дівчатами визначаємо, скільки кілограмів  реально скинути конкретно для їхньої ситуації, щоб результат був якісним і не нашкодив здоров‘ю.

Проте часом на моє питання: «скількох кілограмів ти б хотіла позбутися за місяць нашої спільної роботи?», багато дівчат відповідають – 10, 15, а дехто навіть 20. Чому я не дивуюся такому побажанню? З сьогоднішньою модою на фітнес-марафони зі схуднення, де вам обіцяють скинути 12 кг зайвої ваги за 2-3 тижні, та з активною рекламою «чудо»-препаратів, талеток, чаїв – можна повірити у все на світі. Та у схудненні правило «чим більше, тим краще», на превеликий жаль, діє навпаки.

Якщо для вас важливий ваш стан здоров‘я, а не тільки зовнішній вигляд, не очікуйте блискавичних результатів за перші тижні тренувань та правильного харчування, не вимагайте від свого тренера забрати у вас максимум зайвої ваги за мінімум часу і наберіться терпіння. Бо комфортне схуднення – це мінус 1, максимум 1,5 кілограма на тиждень у залежності від вашої маси тіла.

Чому саме так? Схуднення – це завжди стрес для організму. І чим більший дефіцит калорій ви створите, чим гірше збалансуєте свій раціон – тим більше страждатиме ваше здоров‘я у результаті такого «експерименту».

Будете їсти надто мало вуглеводів? Є всі шанси, що вас буде нудити, крутитиметься голова, настрій буде просто жахливим, а можливо, ви навіть час від часу втрачатимете свідомість. Все це результат браку енергії (глікогену), так звана гіпоглікемія. Якщо продовжуватимете в такому ж дусі – потрапите до лікарні.

Не врахуєте достатньо жирів у раціон? Можете вже наперед записуватись до гінеколога. Бо проблеми з жіночим здоров’ям майже точно з’являться – у кращому випадку вам доведеться відновлювати свій цикл, про гірший навіть не писатиму.

Замало білка? Будете швидко худнути, але, крім жирку, втратите якісну м‘язеву масу. Потім, найімовірніше, наберете все назад з блискавичною швидкістю, але тіло за якістю стане ще гіршим, відповідно – вага може бути такою ж, а об’єми збільшаться.

Якщо ж ви вирішили худнути за рахунок голодування, купуйте заздалегідь абонемент у якусь хорошу клініку, він вам точно знадобиться.

Серед моїх знайомих є дівчатка, які свого часу різко схудли, бо відмовились від їжі практично взагалі. І найжахливіше те, що у всіх них зараз є проблеми зі здоров‘ям, навіть якщо те схуднення було вже рік чи навіть декілька років тому. Порушений гормональних фон, збитий менструальний цикл (в деяких місячних немає взагалі), проблеми з кишківником і шлунком, шкірою, волоссям... І це, на жаль, не повний перелік всього букету, який залишиться з вами після досягнення цілі – «схуднути будь-якою ціною».

Тож дівчата, якщо вам обіцяють мінус 15 кілограмів за місяць, знайте: людина, якій ви довіряєте своє тіло, абсолютно не розбирається у схудненні і, найімовірніше, планує забезпечити вам результат ціною вашого ж здоров‘я.

Наше тіло – наш храм, та піклуйтеся не тільки про зовнішню картинку, а насамперед й про те, що всередині. Це круто, якщо ти маєш бажання створити тіло своєї мрії, але якщо це бажання містить в собі слово: «швидко», «будь-якою ціною», воно може надто дорого коштувати.

З часом кожен приходить до висновку, що головне таки – здоров‘я. Краще дбати про те, що маєш, аніж потім намагатись вберегти те, що залишилось.

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правильного харчування

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: