«Квартал 95» та хор Верьовки поглузували з Гонтаревої. Влада і соцмережі відреагували жорстко

photo5289859224618249558

Соціальні мережі сколихнув виступ «95 кварталу» разом з національним хором імені Верьовки, в якому актори поглузували з Валерії Гонтаревої та того, що в неї нещодавно згорів будинок під Києвом.

«Хата горить в Гореничах, а в Лондоні Валєрія думає на Валєріча», - учасники «Вечірнього кварталу» заспівали пісню про підпал будинку колишньої очільниці Нацбанку Валерія Гонтаревої, який розрісся скандалом у соцмережах.

Ведучий номеру назвав спалення будинку «яскравою подією», після чого на сцену вийшли виконавиці Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки та артист Євген Кошовий.

На мотиви української народної пісні «Горіла сосна» створили пародію, в якій взяв участь відомий народний хор. Зокрема в пісні лунають такі слова: «Горіла хата, палала, в Лондоні жінка плакала… Хата горить в Гореничах, а в Лондоні Валерія думає на Валерича… Люди вогонь побачили, допомагати почали, відра схопили, прибігли, в вогонь соляру плескали».

Номер показали в ефірі 19 жовтня ввечері, а резонансу він набрав 20 жовтня, коли його окремим виступом залили на канал у youtube «95 кварталу».

Показово, що 20 жовтня у Валерії Гонтаревої день народження.

Колишня голова НБУ Валерія Гонтарева — одна з головних ідеологів та виконавиця націоналізації «Приватбанку», який раніше належав пану Коломойському.

І почалось...

Колишня очільниця Національного банку України Валерія Гонтарева у коментарі Радіо Свобода заявила, що «насміхання над горем неможливо уявити в цивілізованому суспільстві».

Відповідаючи на запитання, чи розглядала вона можливість замовлення цього номера олігархом Ігорем Коломойським, Гонтарева зазначила: «Можливо, так і є. Я про це не думала«.

«Щодо цинізму "95-го Кварталу" сумнівів давно нема. Але участь у цьому народного хору - це вже сором для всієї країни», – додала ексголова НБУ

Натомість Ігорю Коломйському сподобалося. Коломойський спочатку сказав, що не бачив номер, утім, після запитань Радіо Свобода пообіцяв подивитися і зрештою відповів: «Браво!», – та додав, що номер йому «дуже сподобався». На запитання про те, чи не вважає він це насміханням над людським горем, Коломойський відповів, що ні.

А от, міністр культури Володимир Бородянський вибачився перед колишньою очільницею Нацбанку за пісню «Кварталу 95».

«Вибачте, Валеріє Олексіївно, мені соромно за Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки», - написав Бородянський.

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов застеріг, що номер «95 кварталу» про Гонтареву прямим чином негативно впливає на інвестиційний клімат в Україні.

«Більшість зовнішніх інвесторів сприймають Гонтареву як видатного реформатора. За її керівництва, НБУ перейшов на гнучке курсоутворення та інфляційне таргетування. Це технічні терміни, які описують яким чином НБУ сьогодні приймає рішення», – написав Милованов.

Гендиректор і художній керівник хору імені Верьовки Зеновій Корінець також прокоментував 24 каналу номер студії «Кварталу 95» про підпал будинку ексглави НБУ Валерії Гонтаревої.

«Нас запевнили, що це такий стьоб. Вони ж з усіх стібаються. З президента, політиків. Нас попросили заспівати разом з Кварталом», – наголосив Корінець.

За його словами, він в якійсь мірі піддався на вмовляння і погодився на участь хору імені Верьовки у скандальному номері, який вже викликав неабиякий шквал критики й насміхань у соцмережах.

«Я ухвалив не дуже моральне рішення. Я маю особисто вибачитись перед Валерією Олексіївною», - заявив Корінець в коментарі BBC.

Він зазначив, що «Квартал» заплатив їм 30 тисяч гривень за виступ у номері.

У підсумку заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк висловилася щодо доцільності державного фінансування "соцреалістичних проєктів" на зразок Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки

«Цікаве гіпотетичне питання: якщо держава розвернеться з фінансовою підтримкою "до джерел" (нематеріальної культурної спадщини, так сказать) - до відтворення і вивчення фольклорних форм (чим зараз займаються, наприклад, Божичі, Гуртоправці, Гуляйгород, Древо і багато інших), а паралельно відмовиться від фінансування соцреалістичних проєктів, як от хор Верьовки, даючи подібним колективам можливість самостійно виміряти свою "потрібність" глядачу і спроможність, як це роблять зараз інші. Скільки сотень чи тисяч обурених громадян волатимуть про нищення "національної" культури?», – написала у Faceboоk заступниця голови Мінкульту.

Президент України Володимир Зеленський також відреагував на скандальний виступ і не оцінив гумору своїх колишніх колег, які заспівали про згорілий будинок екс-глави Національного банку Валерії Гонтаревої.

«Я бачив справжню реакцію президента на історію з пожежею в будинку пані Гонтаревої. Ця реакція була абсолютно правильна і людська. Ніхто не може радіти з того, що у людини горить будинок. Президент Зеленський точно з цього не сміявся. Більше того, він як очільник держави, я можу це неодноразово підтвердити, вживає всіх заходів (з правоохоронними органами, звичайно), щоб розібратися... Тому прив'язувати цю ситуацію (пісню, яка пролунала у "Вечірньому Кварталі" - ред.) до позиції президента не варто», - сказав на брифінгу прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Попри це соцмережі не стоять осторонь цієї гарячої теми та жваво обговорюють виступ «Кварталу». ІА «Дивись.info» зібрала для вас найцікавіші реакції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: