Квитанція за газ на 15-20 тисяч гривень: хто може отримати і як її уникнути

субсидії

Верховна Рада минулого тижня ухвалила в першому читанні законопроект «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». На думку депутатів він дозволить врегулювати правові та організаційні засади, за якими допомогу з держбюджету отримуватимуть саме ті, кому вона справді необхідна.

Перевірку заповнених анкет на отримання субсидій здійснювали й до ухвалення закону.

«Коли нараховуємо субсидії, то отримуємо інформацію про доходи з пенсійного фонду (якщо це пенсіонери) або визначаємо за ідентифікаційним номером, якщо звертаємося в фіскальну службу, – розповідає заступник начальника управління соцзахисту Львова Леся Дронь. – Мешканець, який звертається з заявою про призначення субсидій, у декларації повідомляє відомості про себе: чи здійснював він покупки, які перевищують 50 тисяч гривень, та чи має він транспортний засіб до 5 років від випуску».

Чиновниця розповідає, що раніше соцвиплати нараховували суто за доходами, але після того, як люди з «нульовими прибутками» почали купувати нерухомість та авто, правила змінили. Хитрунів вистачає й досі – мешканці часто лукавлять у заявах, не подаючи всієї інформації. Однак Міністерство фінансів володіє повною базою даних, маючи змогу верифікувати (перевірити) інформацію і виявити тих, хто заповнив документи не надто відверто.

«Після того, як ми подаємо відомості у Міністерство соціальної політики, нам приходить зворотня інформація з рекомендацією перевірити по кожній сім’ї відомості. Навіть є такі, що подають неправдиві паспортні дані», – зауважує пані Леся.

Отримав субсидію і повернув державі львів’янин Андрій, який несвоєчасно повідомив про купівлю авто.

«Якось надійшла платіжка на газ на 6000 гривень, мене це надзвичайно здивувало. Коли почали все з’ясовувати, телефонувати, виявилося – через те, що рік тому купили машину – новий «Фольксваген-Джетта». Після покупки субсидію ще до року нараховували, потім перевірили і сказали повернути», – розповідає чиновниця.

Пан Андрій претензій до держави не має і вважає, що з ним вчинили справедливо. Однак, зауважує Леся Дронь, що було би добре, якби в аналогічних випадках субсидію знімали автоматично, адже автоматично її продовжують. Звісно, громадянам вказують, що вони повинні повідомляти про покупки, але хто неуважно читає, потім може мати сюрприз з багатотисячними рахунками.

Насправді сподіватися на те, що хтось замість тебе подбає про відмову від субсидії, не варто, наголошує Леся Дронь: «Людина, яка подає документи для призначення соціальної допомоги, зокрема субсидії, зобов’язана впродовж трьох днів повідомити про зміни самостійно, якщо вони впливають на право отримання державної допомоги».

Те ж саме стосується народження дітей: не повідомив вчасно про зміни в складі сім’ї – чекай сюрпризів із субсидіями.

До речі, сума в шість тисяч гривень, яку довелося сплатити панові Андрію,

ще порівняно невелика. Адже, як розповідають в управлінні соцзахисту Львова, бувають повернення, сумами по 15 тисяч, 17, 20, а якось був навіть випадок у 40 тисяч гривень, які потрібно було віддати державі.

Інколи в неприємну ситуацію потрапляють і ті, хто нібито правил і не порушив. Державний соціальний інспектор Галицького району Львова Олександра Білич пригадує ситуації, коли батьки подавали заяву на субсидію, не підозрюючи, що зареєстровані в квартирі діти робили дорогі покупки: «Ми їм показуємо, що вони порушили, і нічого не вдієш – доводить повертати гроші. Це наша робота – перевіряти і виявляти таких порушників».

Однак слід пам’ятати, що скасування субсидії в будь-якому випадку є тимчасовим. Якщо мешканець придбав, скажімо, квартиру, то вже через рік він знову може попросити допомоги в держави.

Схожа ситуація з допомогами для  малозабезпечених сімей.

«Був випадок, коли сім’я, що мала статус малозабезпеченої, володіла двома автомобілями, але цього не вказала, – розповідає головний державний соціальний інспектор Ольга Семанів. – Вони не можуть розраховувати на отримання субсидій, маючи дві машини. Ми виставляємо і їм переплату, позбавляємо виплат на півроку. Вони повинні отримані кошти повернути, але через півроку можуть звернутися знову. Єдина умова – до того часу у них повинен залишатися лиш один автомобіль».

Загалом, за інформацією Лесі Дронь, у 2018-2019 роках у Львові було понад пів тисячі повернень на загальну суму близько 3,5 млн грн. З них 2,97 млн уже повернули. Зазвичай львів’яни роблять це добровільно, хто не хоче – змушують через суд.

Утім декому вдається уникнути покарання. Так мешканка Золочева, після придбання чоловіком автомобіля «Opel-Combo» ще рік отримувала субсидію (на загальну суму 16820 грн.). Але оскільки купівля машини сталася ще в 2015-му, то на судовому засіданні подала клопотання про звільнення від відповідальності в зв’язку з закінченням строком давності. Суд його задовольнив.

А мешканка Городка, придбавши квартиру за 112436 грн., забула про неї повідомити. Держава переплатила їй 9,5 тис. грн. Відповідальності за кримінальною статтею про шахрайство вдалося уникнути, причина – каяття підозрюваної.

Однак декому неточні дані таки вилізли боком. Тому нагадаємо, що хоча опалювальний сезон 15 жовтня не почався через теплу погоду, все одно з цієї дати стартував прийом документів на отримання субсидій. В соцзахисті наголошують: потрібно дуже уважно заповнювати документи, аби потім – через півроку, а то й за рік – не дивуватися багатотисячним платіжкам за комуналку.

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: