Україна має три місяці, щоб оскаржити рішення ЄСПЛ про люстрацію - експерт

Рішення Європейський суд з прав людини щодо люстрації українських чиновників ще не діє, і Україна має три місяці для його оскарження. Про це в ефірі Українського радіо розповіла голова «Громадського люстраційного комітету» Тетяна Козаченко.

За її словами, рішення ЄСПЛ стало надзвичайно серйозним повідомленням і його обговорення дуже потрібне, але в деяких моментах є передчасним.

«По-перше, це більше 70 аркушів. По-друге, воно не вступає в силу, якщо буде оскаржено з української сторони. Для цього є три місяці. По-третє, висновки, які там зроблені, мають як і підстави, і нами частково підтримуються, так можуть бути заперечені, ми повинні з цього приводу дати документи. І вже питання, чи подасть ці документи Міністерство юстиції, бо саме воно уповноважено в цих позовах представляти інтереси і зобов'язане подати пояснення для того, щоб цей розгляд був максимально коректний», - наголосила Козаченко.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини 17 жовтня ухвалив рішення, що звільнення державних службовців на підставі закону України «Про очищення влади» (люстрацію) призвело до порушення їхніх прав.

У вересні 2014 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про очищення влади» (люстрацію). Ним забороняється займати певні високі посади на державній службі особам, які обіймали сукупно не менше одного року визначені законом посади на державній службі у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: