Рожкова відповіла, що буде, коли українські суди стануть на бік Коломойського у справі Привату

бєня

У Національному банку України повідомили, що подаватимуть апеляцію у разі, якщо українські суди стануть на бік колишніх власників ПриватБанку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у справах, що стосуються націоналізації банку.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на слова заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової.

«Якщо в українських судах, будуть рішення не на користь держави, то ми підемо в апеляцію. У нас є закон, де чорним по білому написано, що якщо банк був націоналізований, він за жодних умов не може бути повернутий колишнім власникам», — повідомила Рожкова.

Вона зазначила, що Нацбанк передав близько 20 коробок документів, які підтверджують, що колишні власники ПриватБанку вивели з нього близько 5,5 мільярда доларів, однак прогресу у розслідуванні цієї справи наразі немає.

«А Лондонський суд виявився швидшим за наші правоохоронні органи. Це були слухання стосовно юрисдикції, наступний крок - слухання по суті і банку потрібно готуватися», — прокоментувала Рожкова позитивне рішення Апеляційного суду Англії та Уельсу на користь державного Приватбанку у суді проти Коломойського та Боголюбова.

15 жовтня ПриватБанк виграв апеляцію у Лондонському суді, який підтвердив юрисдикцію розгляду позову банку проти Коломойського та Боголюбова. Цим рішенням суд продовжив всесвітній арешт активів колишніх власників ПриватБанку, який підозрюють у тому, що вони вивели з банку 1,9 мільярда доларів на офшорні компанії.

17 жовтня Господарський суд Києва переніс ухвалення остаточного рішення у справі про повернення акцій ПриватБанку Коломойському. У суді вирішили дочекатися результатів апеляції, яку подала держава на рішення Окружного адміністративного суду, який визнав націоналізацію ПриватБанку незаконною.

Зазначимо, що наприкінці 2016 року ПриватБанку було націоналізовано рішенням українського уряду. Підставою для націоналізації стала фактична неплатоспроможність банку. Водночас, оскільки ПриватБанк був (і залишається) найбільшим банком України, закрити його не могли, а вивели з ринку шляхом передачі в управління державі.

Одразу після націоналізації український уряд докапіталізував банк на 155 мільярдів гривень. Таким чином банк уникнув банкрутства. Наразі ці кошти ПриватБанк намагається стягнути зі своїх колишніх власників у міжнародних та українських судах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: