Незабаром в Україні можуть здешевшати кредити

кредит21
Фото (ілюстративне) з відкритих джерел.

Національний банк України знизив розмір облікової ставки в Україні до 15,5% річних. Відповідне рішення оприлюднили 24 жовтня.

У Національному банку зазначають, що на рішення щодо зменшення рівня облікової ставки вплинуло уповільнення інфляції, тобто темпів зростання цін.

«Правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку до 15,5% річних із 25 жовтня 2019 року. Національний банк продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, оскільки бачить стійку тенденцію до уповільнення інфляції до цілі 5%», — повідомив голова Нацбанку Яків Смолій.

5 вересня Нацбанк знизив облікову ставку до 16,5% річних, що на 0,5% менше, ніж було до цього.

Облікова ставка — це один з основних індикаторів економіки. Це відсоток, під який НБУ надає кредити банкам та, відповідно, нижче якого комерційні банки не можуть давати кошти клієнтам.

Облікова ставка — це один з ключових інструментів управління інфляцією. Підвищуючи облікову ставку Нацбанк збільшує вартість кредитів та депозитів, чим стимулює більше коштів заощаджувати. Зниження облікової ставки має зворотний ефект та стимулює людей більше коштів витрачати у конкретний момент, що впливає на зростання цін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: