Поліомієліт: не дати шансу повернутися

polio1

На Львівщині щороку реєструється 8-13 випадків підозр на віруси поліомієліту. Хоча жодного підтвердження не було, гарантій, що переможена хвороба не повернеться наразі немає. Сьогодні у Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, закликають не нехтувати вакцинацією, яка є єдиним надійним захистом.  

На Львівщині щороку реєструється 8-13 випадків підозр на віруси поліомієліту. Хоча жодного підтвердження не було, гарантій, що переможена хвороба не повернеться наразі немає.

Сьогодні, у Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, закликають не нехтувати вакцинацією, яка є єдиним надійним захистом.

Поліомієліт – це інфекційне захворювання, викликане вірусом, що вражає нервову систему.

«Вірус розповсюджується надзвичайно легко, і у випадку захворювання настає або глибока інвалідизація, або смерть пацієнтів. На жаль, не всі батьки відповідально ставляться до проведення вакцинації своїх дітей, доволі часто відмовляються від неї, що призводить до негативних наслідків», - каже в.о. начальника відділу материнства та дитинства департаменту охорони здоров’я ЛОДА Любомира Кутневич.

«2002 року Україна отримала статус країни, вільної від поліомієліту, і кожен українець має бути зацікавлений у тому, щоби зберегти цей статус. Цей вірус є досить стійким у зовнішньому середовищі. Небезпека може виникнути тоді, коли вірус потрапить у стічні води. При недотриманні санітарних правил людина може випити воду поганої якості, помити руки у воді з вірусом чи продукт харчування і заразитися. При тіснішому спілкуванні, як правило, у межах організованого колективу, домашнього вогнища, школи, вірус може розповсюджуватися і повітряно-краплинним шляхом. Враховуючи це, навіть, якщо в світі одна людина є хворою на поліомієліт, то жодна країна світу не може бути спокійною. У нас є дуже великі міграційні процеси, люди за лічені години долають велику кількість кілометрів. Якщо заражена людина потрапить у нашу країну, де не буде вакциновано 95% населення, існуватиме небезпека виникнення та поширення поліомієліту», – додає головна експертка  департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталія Тімко.

Вона наголошує, що повинен існувати нагляд за поліомієлітом: якщо у дитини до 14 років чи навіть дорослої людини раптово піднімається температура і виникають якісь розлади рухової функції без порушення чутливості, то це є підставою для госпіталізації. Таку дитину держава безкоштовно обстежує на наявність поліовірусів. Це роблять для того, щоби не пропустити перші стадії хвороби.

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов'язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення резистентності організму до хвороби.

1 доза - 2 місяць життя дитини.

2 доза - 4 місяць.

3 доза - 6 місяць.

4 доза - 18 місяць.

5 доза - 6 років.

6 доза - 14 років.

«Існує дві вакцини: жива та з інактивованим вірусом. Негативний наслідок живої вакцини є в тому, що в один раз на 2,4 млн введених доз можуть спостерігатися побічні реакції. Щоби цього уникнути, держава перейшла на 1 та 2 введення інактивованої вакцини, а далі людина отримує живу вакцину. Ми не можемо відмовитися від живої вакцини, бо лише жива вакцина здатна викликати в організмі місцевий імунітет. Другий ефект вакцинації живою полівакциною – з каловими масами щепленої людини відбувається проепідемічування населення і захищаються навіть дехто з людей, які не були активно провакциновані. Вакцинація завжди безпечна та ефективна, а хвороба завжди підступна та небезпечна», – каже Наталія Тімко.

«Закликаємо батьків перевірити картки вакцинації своїх дітей, подивитись чи усі дози зроблені згідно з віком і не чекати допоки трапиться спалах або лікар викличе для вакцинації», - додає представниця ГО «Батьки за вакцинацію» Катерина Попович.

Наразі ж Україна залишається у списку країн із найнижчим рівнем вакцинації від поліо і цим створює небезпеку не лише для себе, але й для усього світу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: