Володимир Гірняк: «Ситуацію в Новому Роздолі повинна вивчити Генпрокуратура»

IMG_0747

Депутат Львівської обласної ради Володимир Гірняк вчора провів прийом громадян у Новому Роздолі, де оголошена надзвичайна ситуація через загрозу зриву опалювального сезону.

Про висновки, які були зроблені за підсумками зустрічей говоримо з Володимиром Гірняком.

– Чи отримає на Вашу думку місто тепло до 10 листопада, відповідно до поставленого ЛОДА завдання?   

– Я говорив з колишніми працівниками ТЕЦ, вони мають багато сумнівів щодо реальності цього наміру, бо дуже багато технічних нюансів і порушень. Але якщо включаться всі, хто має вплив на процес, то батареї таки грітимуть. Вочевидь, не 10 листопада, як це планують у ЛОДА, але грітимуть.

Чому після торішніх проблем ми знову маємо таку критичну ситуацію?

– Я коротко нагадаю перебіг подій. Ще у 2005 році ТЕЦ у Новому Роздолі була передана фірмі «Енергія – Новий Розділ», де кінцевими бенефеціаріями є брати Дубневичі. Ця та інші компанії завдали державі збитків на понад 1,7 млрд грн. Є чітка доказова база. Відповідно був арешт майна і передача його АРМА – агенству з питань управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. АРМА провела конкурс на визначення структури, яка буде забезпечувати теплом мешканців. І тут почалося незрозуміле. В серпні минулого року залучили фірму «Гарант Енерго М». На цій фірмі за рік змінилося три власники і сім директорів. Невідомо хто стоїть за цією фірмою на даний момент, але відомо те, що попередні власники створювали проблеми по передачі абонентської бази. Відповідно ніхто не збирав грошей за спожите тепло, і є заборгованість перед «Нафтогазом». Але, крім цього, є колосальна  заборгованість перед працівниками ТЕЦ, яка становить близько 12 млн. грн. Тобто є питання зокрема і до державних інституцій – чому вони раніше не били на сполох і лише зараз почали вирішувати це питання. А ситуація повторюється тому, що ніхто не зробив висновків з попередньої. Торік була допущена помилка в тому, що ніхто не розібрався, що сталося і ніхто не був покараний. Проблему просто приспали. Через це утворюється замкнене коло. Якщо так триватиме і далі, то місто ніколи не вибереться із залежності приватних тепловиків.

Як на Вашу думку можна вийти з цієї ситуації?

– Я звернуся із поданням до Генпрокуратури, аби вона дала оцінку діяльності всіх фігурантів справи, включно із АРМА та ПП «Гарант-Енерго М». Судячи з того, що я вчора почув, для правоохоронців там неоране поле роботи. Також ініціюватиму створення в обласній раді тимчасової комісії, яка детально вивчить всі обставини цієї справи. Сподіваюся, що більшість в облраді, а зараз це БПП, «Батьківщина» та УКРОП, підтримають цю ініціативу і делегують своїх представників до складу цієї комісії. А у перспективі треба розглянути варіант передачі ТЕЦ у комунальну власність, щоб подачу тепла здійснювала не якась невідома фірма, а комунальне підприємство. Такі пропозиції на зустрічі лунали неодноразово – люди просто бояться що наступний опалювальний сезон запустити буде вже нереально. Тут розглядаються два варіанти – створити комунальне  підприємство міської ради або обласне комунальне підприємство. В громадськості були застереження щодо другого варіанту, бо головою облради є помічник Ярослава Дубневича. Тому може виникнути конфлікт інтересів, пов'язаний з попередніми власниками ТЕЦ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: