Як зростатимуть ціни. Нацбанк оприлюднив оновлений прогноз інфляції

07247f438fa4299e70b09084c228c9ba

Усе дорожчатиме, проте вже не такими швидкими темпами.

В Україні найближчими роками всі товари та послуги продовжуватимуть дорожчати. Проте інфляція буде вже не настільки висока, як у попередні роки.

Національний банк України оприлюднив свій оновлений прогноз, відповідно до якого за підсумками 2019 року інфляція становитиме 6,3%, у 2020 та 2021 роках – 5%.

«Базова інфляція уповільнюватиметься до кінця 2019 року суттєвіше, ніж передбачалося раніше, а ціни на паливо залишатимуться нижчими від минулорічних через міцніший обмінний курс гривні. Водночас на інфляцію в бік зростання буде тиснути вплив несприятливих погодних умов на пропозицію овочів. Відповідно, зважаючи на взаємокомпенсувальний вплив цих чинників, прогноз Національного банку з інфляції на кінець 2019 року є незмінним. Подальше уповільнення інфляції до 5% у 2020-2021 роках, як і цього року, зумовлюватимуть досить жорсткі монетарні умови. Навіть за поступового зниження облікової ставки її реальне значення залишатиметься високим з огляду на поліпшення інфляційних очікувань», - повідомляють у Нацбанку.

Регулятор зазначає, що «порівняно високі реальні процентні ставки підтримуватимуть інвестиційну привабливість гривневих фінансових інструментів та, відповідно, позначатимуться на обмінному курсу гривні. Як наслідок, сприятливіша, ніж очікувалося раніше, ситуація на валютному ринку нівелюватиме тиск на ціни з боку внутрішнього попиту, який за новим прогнозом буде дещо вищим, ніж передбачалося досі. Також поступовій дезінфляції сприятимуть: виважена фіскальна політика, відносно низькі ціни на енергоресурси на світових ринках, зростання пропозиції продовольчих товарів завдяки підвищенню продуктивності сільськогосподарського виробництва».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: