Де на Львівщині забруднена вода - перелік від МОЗ

22112018220508774

У Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ оприлюднили результати обстеження 2027 індивідуальних та громадських криниць, джерел і каптажів на Львівщині.

У Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ оприлюднили результати обстеження 2027 індивідуальних та громадських криниць, джерел і каптажів на Львівщині.

Дослідження проводили протягом року. Його результати показали, що 399 джерел індивідуального децентралізованого водопостачання не відповідають санітарно-гігієнічним нормам (це 20%). Із обстежених 75 громадських колодязів не відповідають нормам 6 (8%), із 30 громадських каптажів – три (10%).

Щодо вмісту нітратів у воді із індивідуальних джерел для споживання людиною, то значні відхилення виявлені у багатьох населених пунктах в різних районах Львівщини.

У Миколаївському районі це села Демня, Дроговиж, Гранки-Кути, Верин, Гірське, Більче, Раделичі, Тужанівці, Станківці. Тут вміст  нітратів  перевищує норму від 2,1 до 7,1 разів.

У Жовківському районі перевищення від 2,1 до 5,3 разів виявлені у селах Воля-Висоцька, Стронятин, Добросин, Нове Село, Бишків, В’язова, Мацошин, Зіболки, Артасів, Лавриків, Городжів, Кам’яна Гора.

У Золочівському районі перевищення норми у 2,1-5,9 разіввиявили у селах Куровичі, Верхобуж, Заставне, Вільшаниця.

У Сокальському районі норми перевищені від 2,4 до 3,6 разів у селах Пристань, Заріка, Стремінь, Ульвівок.

У Пустомитівському районі відхилення від норм від 2,1 до 6,1 разів виявлені у селах Кротошино, Виннички, Лисиничі, Годовиця, Пікуловичі, Підсоснів, Миколаїв,  Чижиків, Гамаліївка.

Загалом, невідповідність води за вмістом нітратів зареєстровано фактично у всіх районах області, що може негативно позначатись на самопочутті мешканців, особливо дітей. Тривале споживання питної води, забрудненої нітратами, сприяє виникненню шлунково-кишкових  захворювань, порушенню в роботі імунної системи, є одним  із  факторів  захворюваності серцево-судинної системи.

Основними причинами забруднення  криничної води є близьке розташування колодязів до автомагістралей, споруд та мереж каналізації, вигрібних ям, складів міндобрив та отрутохімікатів, вбиралень, місць утримання худоби та інших місць забруднення грунту  та підземних вод, а також неналежне облаштування криниць та прилеглої території або неналежне  їх  утримання, забруднення грунту та водоносних горизонтів рідкими побутовими відходами, невиконання робіт з періодичного очищення від  замулення та дезінфекції криниць тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: