У ЦВК кажуть, що для місцевих виборів треба міняти Конституцію

ЦВК 1

Підстави для проведення дострокових місцевих виборів з'являться лише в разі внесення змін до Конституції.

Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко в інтерв'ю Фокусу.

«Одна справа, якщо ми говоримо про місцеві вибори в якомусь конкретному місці. Інша - коли йдеться про місцеві вибори по всій країні. Без внесення змін до Конституції я не бачу підстав достроково проводити їх у цілому по Україні», - сказав він.

Водночас Діденко нагадав, що зараз обговорюється питання перших місцевих виборів, які мають стати результатом реформи адміністративно-територіального устрою.

«Планується внесення змін до Конституції, новий закон про адміністративно-територіальний устрій, розширення адміністративно-територіальних утворень, які в нас вже є (громада, округ, регіон). І як результат - перші вибори. Коли це станеться, залежить від Верховної Ради», - розповів Діденко.

Однак, якщо найближчим часом реформа адміністративно-територіального устрою не буде завершена, місцеві вибори відбудуться в жовтні.

Водночас можливе проведення дострокових виборів в окремих містах, підстави для яких прописані в законі про місцеве самоврядування.

«Наприклад, якщо рішенням суду буде встановлено якесь порушення, після звернення обласної (у разі Києва - міської) державної адміністрації Верховна Рада може призначити позачергові вибори», - зазначив Діденко.

Нагадаємо, згідно зі ст. 141 Конституції України, місцеві вибори проводяться в останню неділю жовтня 2020 року. Таким чином, чергові вибори до місцевих органів влади мають відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Як повідомлялося раніше, в Офісі Президента планують, що проект змін до Конституції в частині децентралізації направлять у КС вже на поточній сесії Ради. Запропонована концепція реформи адміністративно-територіального устрою передбачає, що нова трирівнева система складатиметься з громади, округу та регіону. На рівні округів державу представлятимуть префекти.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко напередодні заявив, що місцеві вибори відбудуться наступного року, але коли саме - «залежить від багатьох чинників», зокрема від темпів децентралізації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: