У Львівській мерії стверджують, що знайшли самобуд, який може бути пов'язаний з «аферою століття»

IMG_20191028_120714

В Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Львова заявляють, що виявили самовільне будівництво на вулиці Панаса Мирного.

Там стверджують, що за цією адресою без жодних дозвільних документів від міста ведеться реконструкція нежитлового будинку. Щодо самого будинку, то у мерії не виключають, що він може бути пов'язаний з так званою «аферою століття» - крадіжкою великої кількості об’єктів комунальної нерухомості.

Заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач стверджує, що у будівлі на вулиці Панаса Мирного, 24 ведуться незаконні роботи.

«Жодних дозволів на реконструкцію чи добудову немає. Але здійснюється перекриття даху,  встановлюються вікна, тобто ведуться активні будівельні роботи. Інспекція розпочала перевірку. Але для того, щоби провести її легітимно і результативно, ми повинні мати контакт з забудовником, якому має бути вручений припис. Але він фактично переховується і ми звертаємося, у тому числі  через ЗМІ, щоби він прийшов в інспекцію для з’ясування ситуації. Ми вважаємо, що це абсолютно  незаконно, що це якась шахрайська схема, яку ми зараз досліджуємо. Ми з’ясували, що право власності на цей об’єкт було оформлено через мирову угоду в суді, і не у Львові. Не виключено, що це ті самі люди, які відомі «аферою століття» – крадіжками комунального майна. Тому ми хочемо щоб ця справа набула розголосу, для запобігання реалізації цієї шахрайської схеми», – каже Любомир Зубач.

Що було на цьому  місці раніше – у мерії зараз з’ясовують.

«Видно, що частина – це старі будівлі, а частина добудована відносно недавно. У нас є підозра, що саме цю добудову узаконили через рішення суду. Тобто тут є цілий комплекс проблем, які будуть  досліджуватися і нашими юристами і Інспекцією», – додає заступник мера.

В.о. начальника  Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Львова Теодозій Денисенко уточнює, що перевірка розпочалася 23 жовтня і буде тривати до 5 листопада. Втім наразі майже нічого з’ясувати не вдалося.

«При спробі перевірити документи на будівництво інспектора не було допущено до перевірки. Замовники в Інспекцію не з’являються. Але перевіркою реєстру встановлено відсутність будь-яких  дозвільних документів на реконструкцію, що свідчить про факт самочинного будівництва. Брама зачинена, доступ на будівельний майданчик відсутній. Якщо документи не будуть представлені, забудовнику буде надано припис на зупинення робіт та отримання довільних документів. У випадку його невиконання буде надано припис на приведення споруди до попереднього стану. А вже у випадку невиконання цього припису, це буде зроблено примусово, через суд. Єдине, що відомо з реєстру речових прав, що є право власності на споруду 2700 кв. м, вона зареєстрована за фізичними особами», – каже Теодозій Денисенко.

На думку начальника юридичного відділу Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Львова Святослава Кіндратіва, є ознаки того, що йдеться саме про шахрайську схему. Насамперед, мирову угоду, на підставі якої будівля перейшла у власність від однієї фізичної особи до іншої, розглядав не Сихівський суд, за місцем її розташування, а один із районних судів області.

«Зацікавлення Інспекції викликала поведінка людей, які були на будівництві під час перших спроб наших інспекторів потрапити сюди. Вони заявили, що всі документи нададуть пізніше. Так люди поводяться, коли мають намір зареєструвати незаконне право власності. Також по цьому об’єкту насторожує історія правовласності. Якщо подивитися на будівлю, то видно, що вона складається з трьох частин. Одна є зовсім стара, і можливо, це був первинний об’єкт. Також є новіша прибудова, зроблена орієнтовно від 2010 до 2015 року. І третя частина, за фактом якої ми проводимо перевірку – це останній поверх, який зараз добудовується. Коли ми почали перевірку, то даху ще не було, не були встановлені вікна на першому поверсі. Зараз роботи активно продовжуються, навіть попри те, що йде перевірка», – каже Святослав Кіндратів.

За даними Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Львова у місті є ще кілька об’єктів, де ситуація аналогічна і за деякими вже є рішення судів про знесення. Орієнтовно, йдеться про 10 споруд.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: